Sarajevo

Ivanić upriličio prijem povodom Božića: Najvažnije je boriti se da svima bude bolje

Kultura / Vjera | 05. 01. 2016. u 18:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić večeras je u Sarajevu upriličio prijem povodom Božića gdje je poručio kako poruka Božića koja glasi ljubav, mir i obitelj, nema alternativu naglasivši da je najvažnije boriti se da svima bude bolje, javlja Anadolija.

Tijekom obraćanja prisutnima, Ivanić je istaknuo kako je Božić - rođenje Hristovo – blagdan ljubavi, mira i obitelji, univerzalnih vrijednosti za sve ljude i za sva vremena.

"Ovaj dan nam donosi nematerijalne, ali životno bitne vrijednosti koje čuvaju povijest čovjeka i vode ka spasenju. U današnjim, nemirnim vremenima, svi se u dubini duše pitamo – šta je ključna poruka Božića? Kako da se danas "mirbožimo“, jer pravoslavni kršćani u zoru Božića poručuju, odnosno zdrave već vijekovima, mirom Božijim. Planetu i prirodu suvremeni čovjek je doveo do ruba propasti, ljudi ratuju u ime Boga, iako bi u njegovo ime morali širiti mir i ljubav. Kroz suvremene seobe naroda gledamo slike Starog zavjeta i seoba iz srednjeg vijeka, čuvamo se od drugih bodljikavim žicama. Suprotstavljamo kulture, nacije, religije. Živimo u svijetu u kome je poprilično izvrnut sustav vrijednosti", rekao je Ivanić.

Naglasio je kako se u današnjem svijetu "ljude mjerimo spram naših potreba, a ne spram onoga što oni zaista jesu".

"Treba snage i volje da se odoli ovoj bolesti sebičnosti koja je mnoge kroz povijest unesrećila. Patrijarh Pavle je rekao: 'Teško je biti čovjek među ljudima'. Ove riječi imaju svoju težinu, pogotovo danas kada mnogi, i ne samo u politici, usvajaju apokaliptični recept zla gordosti koji glasi: Ja 'jedan' sam mjera svega i ako nema mene, onda nema ni vas! Sebičan čovjek nije čovjek zajednice, jer zajednica pretpostavlja ljubav ka drugome, brigu o drugome", kazao je Ivanić.

Naglasio je kako je i u Bosni i Hercegovini potrebno naći mjeru između potpuno legitimne potrebe očuvanja identiteta svakog od naroda, s jedne, i nužnosti zajedničkog života, s druge strane.

"Uz veće međusobno povjerenje i uz spremnost na kompromise, uvjeren sam da je tu mjeru moguće ostvariti. Najvažnije je boriti se da svima bude bolje, da ne krademo jedni druge niti zajednicu u kojoj živimo, da ne budemo izolirani, već da smo dio šire i nadajmo se sretnije obitelji europskih naroda. Svim Srbima u Republici Srpskoj, ali i Srbima u Federaciji Bosne i Hercegovine, našoj braći u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i dijaspori, kao i ostalim pravoslavcima širom Bosne i Hercegovine i svijeta, želim da predstojeće božićne blagdane provedu sa svojim najbližim u dobrom raspoloženju i da barem tada zaborave na sve probleme koji opterećuju našu svakodnevicu", rekao je Ivanić.

Napomenuo je da je glavna poruka ovog Božića posvećenost ljubavi, miru i obitelji.

"Ona je ista kao i prije 2016 godina i glasi – ljubav, mir, obitelj. I ova poruka nema alternativu. Ma koliko nam u ovom materijalnom svijetu čudno zvučale ove nematerijalne poruke, mi smo pozvani da ih obnovimo u sebi i da ih živimo, jer iz ljubavi prema čovjeku i njegovom spasenju Bog kroči u ovaj svijet", kazao je Ivanić nakon čega je sve prisutne kao i njihove obitelji pozdravio tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji – Hristos se rodi!".

Svečanom prijemu povodom Božića su prisustvovali i predsjedavajući i član Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, predstavnici diplomatskog zbora kao i veliki broj osoba iz političkog i javnog života BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close