Najpoznatija bizantska crkva

Istanbulska crkva Hora također pretvorena u džamiju

Prošle godine turski sud poništio je vladinu odluku iz 1945. kojom je Hora pretvorena u muzej pod upravom ministarstva obrazovanja.
Kultura / Vjera | 21. 08. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Profimedia / Crkva Hora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je u petak džamijom povijesnu crkvu Horu, jednu od najpoznatijih bizantinskih crkvi u Istanbulu, mjesec dana nakon što je džamijom postala poznata Aja Sofija.

Srednjovjekovna crkva Krista Spasitelja u polju, sagrađena u blizini starih gradskih zidina Konstantinopola, ima bizantinske mozaike i freske iz 14. stoljeća s biblijskim motivima.

One su prekrivene žbukom nakon što su grad osvojile Osmanlije 1453., ali su ponovno otkrivene, kao i u slučaju Aje Sofije, kada je zgrada pretvorena u muzej prije više od 70 godina, kada je Turska postala sekularna republika.

Pročitajte još

Erdogan, čija stranka AKP ima korijene u političkom islamu, pozicionira se kao zaštitnik muslimanskih vjernika i prošli se mjesec pridružio desecima tisuća vjernika na prvim molitvama u Aji Sofiji nakon 86 godina.

Odluku o pretvaranju Aja Sofije u džamiju žestoko su kritizirali crkveni vođe i neke od zemalja Zapada, smatrajući da bi to mogao biti razlog za produbljenje religijskih podjela, piše Hina.

Prošle godine turski sud poništio je vladinu odluku iz 1945. kojom je Hora pretvorena u muzej pod upravom ministarstva obrazovanja.

Erdogan je u petak potpisao odluku, objavljenu u službenom listu, kojom je upravljanje nad novom džamijom prebačeno Upravi za religijska pitanja, a džamija otvorena vjernicima.

Prva crkva na toj lokaciji sagrađena je u 4. stoljeću, ali većina sadašnje zgrade datira iz 11. stoljeća. Ta je crkva djelomično obnovljena 200 godina poslije nakon potresa.

U Erdoganovoj odluci ne navodi se kada će se održati prve molitve za muslimane u Hori ni što će se dogoditi s tamošnjim kršćanskim umjetninama.

Kopirati
Drag cursor here to close