Stručna konferencija

Islamska zajednica u borbi protiv kockanja

Islamska zajednica je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, te je ova konferencija jedan od doprinosa da se vjernicima skrene pažnja na ovu štetnu i negativnu pojavu.
Kultura / Vjera | 10. 12. 2019. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Video: Kocka je siguran put u propast

Znanstveno-stručna konferencija ''Mogućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevenciji ovisnosti o kockanju'' bit će održana u Zenici, 11. prosinca, u organizaciji Operativnog tima Rijaseta Islamske zajednice za borbu protiv kockanja i Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici, a pod pokroviteljstvom Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ).

Konferencija, na čijem će se otvaranju prisutnima obratiti reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović, bit će održana u Hotelu Zenica, s početkom u 10 sati.

Pozdravne govore održat će dekan IPF-a prof. Dr. Muaherem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić.

Teološki aspekt razumijevanja ovisnosti o kockanju, Znanstvenoteorijska i emprijska saznanja o odrednicama problematičnog kockanja, Socijalna politika i javnoszdravstvene strategije odnosa prema fenomenu kockanja su neke od tema koje će biti obrađene tijekom Konferencije.

Planirano je također da eminentni stručnjaci govore i o psihosocijalnim determinantama kockanja mladih, o pojavi kockanja kao strategije savladavanja svakodnevnice u BiH, kao i o socio-demografskim aspektima i obilježjima kocke, klađenja i igara na sreću među Bošnjacima u BiH.

Bit će riječi o literarnoj tematizaciji problema kocke, tretmanu kockanja u monoteističkim religijama židovstvu i kršćanstvu, praksi kockanja u vrijeme objave Kur'ana, te rasprostranjenosti igranja na sreću među srednjoškolcima i značaj religioznosti kao faktora prevencije.

Islamska zajednica je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, te je ova konferencija jedan od doprinosa da se vjernicima skrene pažnja na ovu štetnu i negativnu pojavu sa nesagledivim ekonomskim i moralnim posljedicama po naše društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close