Isprika nije dovoljna

Irski nadbiskup poziva papu da otvoreno govori o zlostavljanjima

"Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek", istaknuo je nadbiskup Martin
Kultura / Vjera | 20. 08. 2018. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da, tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna, iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju.

"Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek", istaknuo je nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu. Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora "ponizno" i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve.

Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta.

Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II. 1979. koji je privukao dva milijuna Iraca. Vatikan je u četvrtak izrazio "sram i žalost" nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu je da oko 300 svećenika spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi.

Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja. Papa Franjo obećao je "nultu toleranciju" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera kojega prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close