Bajramski ručak

Imam mostarskog Medžlisa Bajram proveo sa štićenicima 'Kuće na pola puta'

Ove okolnosti, podsjetila je, utjecali su da grupa entuzijasta pokrene ideju izgradnje stambene jedinice za pomoć djeci bez roditeljskog staranja kako bi im bili premosnica da samostalno krenu u budućnost
Kultura / Vjera | 11. 08. 2019. u 16:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Bajram u Kući na pola puta

Predsjednik i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Džafer Alić i mr. Dino ef. Maksumić u nedjelju su bajramski ručak podijelili su sa štićenicima udruženja ''Naša djeca'', priopćeno je iz udruženja.

Njih devetero smješteno je u ''Kući na pola puta'', izgrađenoj sredstvima Vlade Italije u Vrapčićima. Riječ je o mladićima i djevojkama koji su nakon boravka u Domu za djecu bez roditeljskog staranja ostali bez društveno pravnog tretmana.

Potpredsjednica Udruženja Aida Kajan, navode, nije krila oduševljenje, ali ni tugu, jer članovi ovog udruženja nisu, poput svih drugih, u prilici podijeliti radosti Bajrama sa svojim obiteljima i rodbinom.

''Hvala Bogu da imamo dobre ljude, našu Islamsku zajednicu koji nas u ovim mubarek danima nisu zaboravili. Naši štićenici su zaboravljeni od Države i od šire društvene zajednice. Po navršavanju osamnaest godina oni moraju napustiti Dječji dom i samostalno krenuti dalje u život, sami bez ičije podrške'', rekla je Kajan.

Ove okolnosti, podsjetila je, utjecali su da grupa entuzijasta pokrene ideju izgradnje stambene jedinice za pomoć djeci bez roditeljskog staranja kako bi im bili premosnica da samostalno krenu u budućnost. Većini od njih često je potrebna i stručna pomoć.

''Današnji dan je za nas velika radost. Ovom posjetom omogućeno je da moja omladina osjeća da ima svoj dom i svoju obitelj. Radost mubarek dana danas dijelimo s našim imamima u našem Udruženju koje je ispunjeno ljubavlju, mirom i milosti Božjom'', kazala je Kajan, priopćeno je.

Govoreći o motivima koji su utjecali da bajramski ručak podijele sa štićenicima Udruženja ''Naša djeca'' predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić je naglasio kako su na ovaj način željeli da skrenu pažnju javnosti na sve probleme s kojima se suočava ova populacija.

Foto: PR / Bajram u Kući na pola puta

''Ta djeca su točno na pola puta, između boravka u društvenim domovima i životnog opredjeljenja kojim putem krenuti dalje. U ovom trenutku imaju veliku potrebu da im se pomogne i da ih se posavjetuje. Oni žive na putu od kuće do poslova koje trenutno obavljaju. U tom smislu potrebna im i je i materijalna i starateljska podrška kako bi se formirali kao osobe i pronašli svoje mjesto u društvu'', rekao je Alić.

On smatra da šira društvena zajednica mora pokazati više senzibiliteta i na adekvatan način, pravnim regulativama pomoći, ovim mladim ljudima, stoji u priopćenju udruženja Naša djeca.

''Islamska zajednica nema kapacitet da u potpunosti riješi njihove probleme. I dalje ćemo im pomagati koliko to budemo u mogućnosti“, istaknuo je Alić.

Kopirati
Drag cursor here to close