U naselju Tekija

I danas je “živa“ hadžijska sofa s koje se iz Mostara polazilo na hadždž

I dan-danas u mostarskom naselju Tekija postoji hadžijska sofa, ne služi više svrsi, ali svjedoči da je Mostar bio grad koji je imao kolektivni ispraćaj hadžija
Kultura / Vjera | 20. 07. 2021. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveta misija – obred hadža u davna vremena u Mostaru je započinjala i završavala na hadžijskoj sofi u naselju Tekija, koja postoji i danas, ali odavno ne služi svrsi. Smještena u dvorištu dvospratnice, zaklonjena iza ogromnih zidova zgrada koje su u međuvremenu izgrađene u ovom dijelu Mostara, sofa stare Mostarce podsjeća na davna vremena.

Foto:Anadolija / Hadžijska sofa u naselju Tekija s koje su se ispraćali hadžije u Meku 

Pored sofe nalazi se radionica Fadila Pandura. Davno još došao je na ideju o obnovi ovog važnog, a istovremeno zaboravljenog mjesta, podsjećajući da u Bosni i Hercegovini, prema saznanjima, danas ne postoji slična sofa, osim nevesinjske, koja je znatno manja od ove.

“Sedamdesetih godina prošlog stoljeća ovdje je došla žena koja je obavila namaz. Kasnije je moja majka iz dijaloga s njom doznala da je riječ o mjestu koje je u prošlosti bilo hadžijska sofa sa koje se polazilo na hadž“, kaže Panduru razgovoru za Anadolu Agency.

Foto:Anadolija / Hadžijska sofa u naselju Tekija s koje su se ispraćali hadžije u Meku 

Sofa je inače bila iza metar visokog zida, a njezina površina bila je 144 kvadratna metra (dužina i širina po 12 metara).

“Danas su tu ustvari ostaci sofe. Mi smo davno došli na ideju da je obnovimo, međutim u institucijama nismo naišli na dobar prijem i na ljude koji bi imali volju da vratimo sofu“, dodao je.

Ovo mjesto opisao je i Ibrahim Kajan, koji je u svojim zapisima naveo kako je Hasan Nametak tvrdio da je samo Mostar imao kolektivni ispraćaj hadžija u Meku s posebnog mjesta, a na istom ih se kasnije i dočekivalo. Misija je, prema predanjima, završavala obavljanjem namaza na ovom mjestu.

Foto:Anadolija / Hadžijska sofa u naselju Tekija s koje su se ispraćali hadžije u Meku 

Na ovom mjestu se, inače, klanjao namaz, nakon čega se sjedalo na konje i kretalo ka Mekki.

Kopirati
Drag cursor here to close