Samostan sv. Marka Evanđelista na Plehanu

I Čović dao blagoslov za novi Franjevački samostan

Temelji novog samostana na Plehanu blagoslovljeni su po završetku svete mise koju je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.
Kultura / Vjera | 08. 07. 2019. u 21:48 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uz stranačko izaslanstvo svih razina vlasti  i veliki broj vjernika, nazočio je večeras na blagoslovu temelja novog Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu.

Temelji novog samostana na Plehanu blagoslovljeni su po završetku svete mise koju je predslavio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

„Potrebno je doživjeti ovaj samostan kao gnijezdo zajedništva, bratstva, ali i kao oazu gdje će se moliti. Danas blagoslivljamo kamen temeljac. To je simbolika. Isus Krist je kamen temeljac na kojem gradimo život vjere i taj kamen koji ćemo blagosloviti označava Isusa Krista, čvrstu stijenu na kojoj ćemo ustrajati živjeti. Kamen temeljac je simbolika, ali i poruka da se mi u svemu što živimo i radimo oslanjamo na Krista“, naglasio je kardinal Puljić u svojoj propovijedi.

Prilikom blagoslova kamena temeljca za novi Franjevački samostan Čović obraćajući se nazočnima, kratko se osvrnuo na vrijeme kada je nakon rata došao prvi put na Plehan.

„Ja sam ovdje došao prije dvadesetak i nešto godina kada je fra Ivan bio tu, tada je bio jedan mali kontejner, pa evo malo po malo, stvorilo se puno toga što stvara preduvjeta da mi možemo malo odgovornije raditi posao kojim se bavimo. S te strane evo poruka svima nama koji smo pozdravljeni ovdje na različite načine, s različitim poslanjima koje radimo, da ugradimo u ovaj element zajedništvo, da ovaj blagoslov kamena temeljca urodi jednim posebnim plodom. Da među nama, kao i danas u ovom jednom duhu imate dovoljno prijatelja za ovo putovanje na koje ste krenuli, u ovaj projekat. Siguran sam u svoje ime, ali i u ime Vlade Republike Hrvatske, Vlade Republike Srpske, siguran sam i ja se nadam Vijeća ministara, da ćemo vam do kraja bit na raspolaganju“, kazao je Čović.

Čović je izrazio nadu kako će ovaj projekt biti uskoro završen. „Završen na dobro svih vas ovdje, svećenika, ali i žive crkve. Ako izgradimo bolji i kvalitetniji život da ljudi ponovno požele da žive na području predivnog Plehana. Još jednom hvala svima vama koji ste pomagali ovdje u Plehanu i diljem RS i naše domovine BiH ali i zahvala svima onima koji će se uključiti u ovaj projekat“, kazao je na kraju svog obraćanja Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close