Patron župe

Politički vrh Hrvata u Bugojnu ima samo jednu poruku

Misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić koji je istaknuo kako je sveti Ilija zaštitnik i zagovornik od kojeg možemo itekako naučiti.
Kultura / Vjera | 20. 07. 2021. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagdan sv. Ilije proroka svečano je proslavljen u Župi Kandiji kod Bugojna.

Naime, uz župljane svečanom misnom slavlju prisustvovali su i brojni bosanskohercegovački i hrvatski političari.

Proslavi patrona su nazočili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić, ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno Miroslav Zelić te Pero Bilušić, generalni konzul RH u BiH sa sjedištem u Vitezu.

Misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić koji je istaknuo kako je sveti Ilija zaštitnik i zagovornik od kojeg možemo itekako naučiti, iako je živio 800 godina prije Isusa Krsta.

Foto: PR / Hrvatska politička elita na Svetoj misi u Bugojnu 

"Bio je slavni prorok kojemu je Bog dao nadahnuće da hrabri ljude u iščekivanju Mesije, da ih ohrabri u vjeri i da ne skrenu s Božjeg puta. Često doživimo takve trenutke kada unatoč svim govorima i nastupima teško vraćamo narod na pravi put. Međutim, ima jedna tajna, a to je Božje poslanje, Bog kome daje poslanje, daje mu i snagu. Svatko je od nas na svoj način prorok koji svjedoči za Mesiju. Slaveći svetog Iliju želimo prepoznati tu proročku službu u svima nama, odnosno, na koji način možemo biti vjerni proročkoj službi. Svi se mi trebamo hraniti riječju Božjom i blagovati. Neka nam Ilija svojim primjerom pokaže kako obnoviti hrabrost za život, kako zračiti nadom i iskusiti ljepotu Božje blizine, te biti hrabar i ustrajan u vjeri", poručio je kardinal Puljić u prigodnoj propovijedi.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, u izjavi za medije nakon misnog slavlja, izrazio je nadu da će napokon izaći na vidjelo istina o nestalim Hrvatima Bugojna i da će obitelji naći ostatke svojih najmilijih.

"Teško je doživjeti takvo jedno stradanje, a biti svjestan da još uvijek nitko nije kažnjen za taj strašni zločin i zasigurno im treba ohrabrenje, pa i kroz ovu nazočnost na proslavi patrona župe sv. Ilije proroka u Kandiji, ovom prelijepom bugojanskom kraju", kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Foto: PR / Hrvatska politička elita na Svetoj misi u Bugojnu 

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić – Radman istaknuo je da je današnjoj svečanosti nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ali da nije slučajno izabran, obzirom da je njegov otac iz Bugojna.

"Volim doći u bugojanski zavičaj i doista bih volio vidjeti trenutak kada će se svi Hrvati Bugojna koji su morali napustiti Bugojno zbog ratnih sukoba, koji su bili prognani,  vratiti na svoju rodnu grudu, da u ovom prekrasnom mjestu grade svoju budućnost", kazao je ministar Grlić – Radman.

Župnik Tadija Ivoš naglasio kako su brojni problem pri obnovi župne crkve te kako unatoč njima ne odustaju od napora za opstankom ove župe.

"Nailazimo na razne poteškoće prilikom sadašnje obnove i gradnje župne crkve jer pojedinci pokušavaju zaustaviti sve što je dobro za ovu župnu zajednicu, jer im nije stalo da imamo dostojanstvenu župnu crkvu. Zahvalan sam Bogu, i svojim župljanima koji se nisu dali zavesti da budu protiv svoje župe i svega dobrog što se gradi i postigne za ovu župnu zajednicu i crkvu te im je stalo da ova župa opstane", poručio je župnik Ivoš.

Kopirati
Drag cursor here to close