Mir i radost

Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse

Redakcija portala Bljesak.info svim čitateljima pravoslavne vjere želi sretan Vaskrs da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.
Kultura / Vjera | 02. 05. 2021. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom svijeta pravoslavci obilježavaju najveći blagdan, kojim se slavi Isusov povratak u život -vaskrsenje.

Poruku vjernicima u našoj zemlji uputio je Hrizostom, mitropolit dabrobosanski.

Podsjetio je da je Vaskrs blagdan koji čuva uspomenu na dan kada je Isus Krist svojim uskrsnućem pobijedio smrt, zlo i nepravdu, te ljudima darovao vječni život. 

I ove godine vjernici blagdan dočekuju u drukčijim okolnostima zbog pandemije.

Pravoslavni blagdan Vaskrs obilježava se tri dana, a počinje s Velikim petak, potom Velika subota i Vaskrs. Blagdan se slavi u prvu nedjelju punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice, ali obvezno poslije jevrejske Pashe.

Video: Iguman Danilo: Da nam Vaskrs donese oslobođenje od bolesti

Dan pročišćenja je priprema za Vaskrs, a počinju na Veliki četvrtak. Potom na Veliki petak se farbaju vaskršnja jaja i sve se priprema za Vaskrs.

Vaskrs se u Bosni i Hercegovini slavi tradicionalno poštujući sve običaje. Tucanje jaja je nezaobilazni dio vaskrsnog slavlja. Vjernici blagdan čestitaju pozdravom "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Nakon vaskršnje liturgije koja se održava ujutro, po povratku kući pale se svijeće te se kandionicom kadi dom. Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Drugu godinu za redom pravoslavni vjernici u našoj zemlji Vaskrs će proslaviti u drukčijim okolnostima s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Redakcija portala Bljesak.info svim čitateljima pravoslavne vjere čestita Vaskrs sa željom da ga provedu u miru i radosti sa svojim najbližima.

Kopirati
Drag cursor here to close