Plivanje postaje tradicija u Mostaru

Hrabri Mostarci zaplivali u hladnoj Neretvi za Časni krst, pobijedio 13-godišnji Pavle

Srpska pravoslavna crkva općine Blagaj danas je proslavila blagdan Bogojavljanje i organizirala plivanje za Časni krst.
Kultura / Vjera | 19. 01. 2018. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadesetak odvažnih i hrabrih Mostaraca usudilo se ući u jednu od najhladnijih rijeka na svijetu - Neretvu. Nakon posveštenja Neretve, sveštenici su spustili Časni krst u rijeku i utrka je započela.

Najbrži plivač bio je ujedno i najmlađi - Pavle Komlen (13), koji je uspio prvi doći do Časnog krsta i zasluženo dobiti zlatnik.

Kazao je kako je divan osjećaj pobijediti.

"Ovo je divan osjećaj, odlučio sam  se na plivanje jer sam želio da ovo probam. Treniram plivanje u PK Velež koje ujedno i pozdravljam", kazao je Pavle novinarima nakon pobjede.

Foto: Bljesak.info / Bacanje Časnog krsta u rijeku Neretvu 

Iguman Danilo Pavlović kazao je kako je na današnji dan Bogojavljanja, krštenja Hristovog, običaj po svim gradovima, rijekama i svim rijekama na svijetu da se Časni krst uranja u vodu i da se time posvećuje sva prirodna voda.

Foto: Bljesak.info / Pavle Komlen je uspio prvi doplivati 

"Drugi običaj koji je svuda zavladao je taj da ljudi plivaju za krst koji se ubaci u vodu. Tako da smo i mi po drugi put u Mostaru sišli na Neretvu, posvetili vode Neretve i naši plivači iz svih okolnih parohija se okušaju u tome i da plivaju za krst. Ovo je jedan stvarno lijep događaj i lijep način da se obilježi blagdan Bogojavljanja", kazao je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović. 

Foto: Bljesak.info / Hladna Neretva nije ugodna ni ljeti, a kamo tek u siječnju 
Video: Plivanje za Časni krst u rijeci Neretvi
Kopirati
Drag cursor here to close