Glasnik se gasi

Gasi se Kršni zavičaj?!

''Ne možemo ni pomisliti na njegovo tiskanje jer još nismo uspjeli isplatiti ni prošlogodišnje smanjene troškove'', ističe fra Žarko.
Kultura / Vjera | 13. 12. 2018. u 10:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ove godine ni do danas nismo mogli isplatiti ni umanjene troškove za naš 50. Kršni zavičaj. Uzrok je u tome što sve više naših nekadašnjih pretplatnika i povjerenika, a tako i ostalih čitatelja, stari i umire. Istodobno se među mlađima ne rađaju novi, koji bi uviđali potrebu ovakvih tiskanih izdanja i njihovih poruka. To vrijedi podjednako za svećenike kao i ostale vjernike... To znači da s dosadašnjim dugom ne možemo ići dalje'', napisao je u pismu fra Žarko Ilić pokretač i glavni i odgovorni urednik informativnog zbornika za vjerska i društvena pitanja Kršni zavičaj.

Naime, krajem prošle godine iz tiska je izišao jubilarni 50. broj čime je obilježena 48. godina te katoličke tiskovine. No, čini se kako će ovu obljetnicu zasjeniti tužna vijest da Kršni zavičaj prestaje izlaziti.

Naime, fra Žarko je, kako je objavio Večernji list, uputio pismo ''Prijateljima Kršnog zavičaja'' suradnicima, povjerenicima, pretplatnicima i svim čitateljima u kojem navodi kako su pokušali pripremiti i 51. broj ali da ga se ne usude tiskati.

''Ne možemo ni pomisliti na njegovo tiskanje jer još nismo uspjeli isplatiti ni prošlogodišnje smanjene troškove'', ističe fra Žarko.

Zamolili su upravu Grafotiska da im daruje manju naknadu džepnog kalendara 2019., što je uprava prihvatila i u pismu koje su poslali primateljima daruju taj džepni kalendar, ''kao oproštajni dar i čestitku za Božić'', uz zamolbu ''da svojim, makar i najmanjim novčanim prilogom, olakšate isplatu dosadašnjih tiskarskih troškova''.

  / 

Prvi broj Kršnog zavičaja izišao je 26. prosinca 1970. godine, do 1988., do broja 21., izdavao ga je katolički župni ured iz Drinovaca. Petim brojem 1972. izlaženje se ustalilo o Božiću, a od 1989. godine izdaje ga Franjevački samostan Humac u Ljubuškom, s tim da i dalje stoji napomena o utemeljitelju i prvom izdavaču, a od 1993. suizdavačem Kršnog zavičaja postaje i zbornik ''Kačić'' u izdanju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

U jubilarnom izdanju na 352 stranice, ilustrirane brojnim fotografijama, Kršni zavičaj donosi dva priloga: ''Mala povijest Kršnog zavičaja'' i ''Kršni zavičaj u očima svojih čitatelja'' te ostale, uobičajene priloge.

Kopirati
Drag cursor here to close