Četvrti dan

Festival mladih u Međugorju: Nezainteresiranost je novi ateizam

Toliko puta ste to doživjeli, nosi te polet, a onda odjednom – na zemlju se skljokaš, onda u toj borbi toplo-hladno pojavi se nezainteresiranost.
Kultura / Vjera | 05. 08. 2019. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održan je četvrti dan 30. Festivala mladih u Međugorju gdje je misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić kojemu je koncelebriralo 537 svećenika, a zabilježeno je 2.524.300 posjetitelja s jedinstvenih IP adresa.

Fra Marinko Šakota pripomenuo je kako je još stotine tisuća onih koji Mladifest prate preko kabelskih televizija diljem svijeta.

Što vas dovodi ovamo?

''Čestitam trideseti Mladifest, a čestitam i vama koji ste došli bez prisile ovdje moliti, i u prvi moment čovjek bi se zapitao što vas je dovelo ovdje? Iz tolikih zemalja doći ovdje moliti?! Uvjeren sam da svi nosite u sebi ono što svaki čovjek nosi – htio bih biti sretan, ne bih htio biti promašen, ne bih htio živjeti isprazno. Tražimo ono najveće bogatstvo, blago, vrijednost… I Marija upućuje na svog Sina. On je prava vrijednost'', kazao je kardinal Puljić i ukazao na jedno istraživanje iz zapadne Europe među mladima koji su izdvajali za njih najvažnije vrijednosti.

Foto: Radiopostaja Mir Međugorje / Četvrti dan Festivala mladih u Međugorju

''Na prvom mjestu je obitelj u tim ispitivanjima. Danas žele srušiti obitelj, a mladi to gledaju kao vrijednost jer su iz obitelji niknuli i za obitelj se spremaju. Na drugom mjestu je prijateljstvo. U Mladosti je posebna radost imati prijatelja i biti prijatelj jer čovjek nije sam. Na trećem mjestu je materijalna sigurnost – imati i trošiti. To je Isus protumačio. Nije bogatstvo imati i trošiti nego je bogatstvo biti, ono što jesam. Zato je potrebno provjeravati svoje vrijednosti'', kazao je kardinal Puljić.

Kardinal je pripomenuo kako tek na četvrto mjesto stavljaju vjeru, kazavši kako je vjera zapravo ona koja ih je dovela ovdje.

''Sljedeća vrijednost je smisao života. Svatko želi znati za što živi. Nema goreg osjećaja nego na kraju života kada čovjek sebi kaže: živio sam isprazno! Neće to nitko drugi dati, to mora svatko sebi otkriti. Tek na sljedećem mjestu dolazi duhovnost. Onda tamo tumače da skoro nema mladog čovjeka koji ponekad nije pomislio možda je i moje zvanje duhovno, možda i mene Bog zove'', zaključio je.

Foto: Radiopostaja Mir Međugorje / Četvrti dan Festivala mladih u Međugorju

Rekao je kako su mladi svjesni svojih nestabilnosti.

''Svjesni su mladi i svojih nestabilnosti. Svi smo bili mladi i nosilo nas je oduševljenje, a onda sve splasne i odjednom – depresija. Toliko puta ste to doživjeli, nosi te polet, a onda odjednom – na zemlju se skljokaš, onda u toj borbi toplo-hladno pojavi se nezainteresiranost. To je novi ateizam – nezainteresiranost'', kazao je Puljić dodajući kako su mladi u Međugorje došli tražiti prave životne vrijednosti, svoj 'ja'.

Svjedočanstva

''Nitko od nas nije sam sebe zamislio niti se na ovaj svijet donio. Bog se poslužio našim roditeljima i dao nas na ovaj svijet. I on ima s nama svoj plan i taj plan moramo otkrivati'', kazao je kardinal Puljić poručivši mladima kako se trebaju suočiti sa svim izazovima današnjice i dao im je ''nekoliko zadataka''.

Prije večernje svete mise svjedočanstva su imali bivši ovisnici iz zajednice Cenacolo, koji su svoj program nastavili i nakon mise kada su uprizorili predstavu.

U ponedjeljak, predzadnjeg dana 30. Festivala mladih, program počinje u devet sati jutarnjom molitvom, a potom će uslijediti kateheza nadbiksupa HenrykaHosera, apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje, a nakon toga svjedočanstva.

Program se nastavlja sutra poslije podne, od 16 sati kada će katehezu mladima držati nadbiskup RinoFisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. Nadbiskup Fisichella predvodit će i središnje večernje misno slavlje, prije kojeg će biti prikazano i platno dugo sto metara s molitvama sudionika Mladifesta, a nakon mise bit će klanjanje i meditacija.

Kopirati
Drag cursor here to close