Sarajevo

Faris Drino pobjednik III. uskrsnog turnira u tucanju šarenih jaja 2019

Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našem glavnom gradu BiH jer na ovaj način pokazujemo da u Sarajevu i dalje zajednički obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ovoga grada'', rekla je Ivana Krstanović
Kultura / Vjera | 21. 04. 2019. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

III. uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2019 održan je u subotu u klubu ''SSH'' na Čengić Vili u Sarajevu.

''Uz Uskrs se vežu brojni tradicijski običaji koji variraju od zemlje od zemlje; među njima su i bojanje i tucanje jaja – to su najstariji uskrsni običaji. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima na natjecanjima u tucanju jaja prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina ili ne.

Foto: PR / Faris Drino pobjednik III. uskrsnog turnira u tucanju šarenih jaja 

Jedan od razloga zašto smo odlučili organizirati ovaj turnir jest druženje, okupljanje prijatelja i slavljenje Uskrsa, a uskoro i Vaskrsa. Ovo je odlična prilika da se radost podijeli i s našim susjedima.

U našoj zemlji svi vjerski blagdani, pa i Uskrs koji slijedi, su nekako posebni jer se dijele s ljudima koji nisu religiozni, koji su druge religije, i to je jedna kvaliteta koji ova država zadržava unatoč stanju u njoj i neprestanim naporima pojedinaca da se ljudi zavade.

Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našem glavnom gradu BiH jer na ovaj način pokazujemo da u Sarajevu i dalje zajednički obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ovoga grada'', rekla je članica Organizacijskog odbora manifestacije i voditeljica programa Ivana Krstanović.

Na ovogodišnjem turniru sudjelovalo je ukupno 27 natjecatelja: Nedžad Ibričević, Adnan Zeković, Mladenka Jovanović, Gudelj Luka, Zora Legat, Ljiljana Grgić, Faris Drino, Tanja Hajthardt, Gudelj Jelena, Adi Hadrović, Mirsad Rizvo, Ivana Krstanović, Nedim Spahić, Milica Kajević, Marinko Pejić, Edin Karahusić, Adi Dizdar, Adnan Talijanović, Marijo Pejić, Kenan Spahić, Zlatan Kadrić, Amer Kadrić, Snežana Rudalija, Ibričević Enes, Adnan Čutura, Besim Spahić i Zlatan Pandža.

Foto: PR / III. uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2019

Treće mjesto osvojio je Marijo Pejić, drugo mjesto Sabira Ibričević, dok je Faris Drino osvojio prvo mjesto. Pobjednici, tj. prva tri mjesta, su dobili simbolične nagrade, a ostali su dobili utješne nagrade te su morali pojesti razbijeno jaje. Sudac Turnira bio je Željko Gudelj.

Profesor glazbe Enes Ibričević predstavio je nekoliko skladbi iz klasičnog repertoara, a pjesnikinja Ivana Krstanović govorila je stihove duhovne poezije.

Izvršni organizator turnira je Udruga ''Facultas za prosperitet mladeži'', a producent Udruga Libertas, uz partnera projekta: klub ''SSH''.

Kopirati
Drag cursor here to close