Islam i Zapad u 21. vijeku

Erdoganov glavni savjetnik u Sarajevu održao predavanje

''Odnosi između islama i Zapada datiraju daleko u prošlost i danas su pod velikim utjecajem iskrivljenih pogleda na islam'', rekao je Kalin, koji boravi u posjeti BiH.
Kultura / Vjera | 25. 01. 2018. u 18:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iskrivljeni pogledi na islam proizveli su stereotipe kroz koje se i danas na Zapadu gleda na islam i muslimane'', poručio je glasnogovornik i glavni savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin koji je danas na sarajevskom Fakultetu političkih nauka održao predavanje o temi ''Islam i Zapad u 21. vijeku''.

''Odnosi između islama i Zapada datiraju daleko u prošlost i danas su pod velikim utjecajem iskrivljenih pogleda na islam'', rekao je Kalin, koji boravi u posjeti BiH.

Istaknuo je da Zapad često ima predrasude prema muslimanima te ih optužuje da kradu kršćansku ili nečiju drugu umjetnost i kulturu.

Poručio je da je Bog stvorio bogatstvo različitosti na svijetu.

''Imamo različite boje, rase, etničke grupe, kulture, ideje i poglede. Nepotrebne ratove u svijetu mogli bismo spriječiti ako nađemo balans između jedinstva i različitosti unutar društva'', naglasio je Kalin.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je organizator predavanja, Šaćir Filandra je istaknuo da je ova tema važna za Europljane.

''Ovo je za nas postala top tema. Muslimanska zajednica Europe se dijeli na domicilne, kojima mi pripadamo, i imigrantske kojih je 30-ak milijuna u Europi. Danas te zajednice nažalost postavljaju pitanje jesu li muslimani sada ono što je židovska zajednica bila nekada'', istaknuo je Filandra.

Rekao je da to pitanje u javnom akademskom prostoru postaje sve vidljivije i bitnije.

''Ovo pitanje je izazov za demokraciju u Europi'', naglasio je Filandra.

Naveo je da će sudbinu europskog društva odrediti odgovor na prisustvo drugog i drugačijeg.

''Naša muslimanska zajednica i država BiH imaju stoljetno iskustvo sa institucijalnim življenjem islama u Europi, tako da je, kada je ova tema u pitanju, relevantna'', poručio je Filandra.

Kalin je, kako je Filandra kazao, intelektualac koji je doktorirao na prestižnom američkom univerzitetu. Radio je i surađivao s eminentnim intelektualcima koji se bave islamom na Zapadu.

Povod Kalinove posjete Sarajevu je sudjelovanje na panelu "Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije".

Ef. Kavazović i Kalin

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović razgovarao je danas u Sarajevu sa dr. Ibrahimom Kalınom, o situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj te suradnji vjerskih zajednica dviju država.

Kalin se zahvalio Kavazoviću i Islamskoj zajednici u BiH na podršci koju pružaju u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Kavazović je govorio o značaju podrške koju Republika Turska i njene institucije pružaju BiH, a posebno Islamskoj zajednici s kojom realizira brojne zajedničke projekte.

Na kraju sastanka izražena je obostrana spremnost da se ta suradnja dodatno produbi na svim poljima kojim se Islamska zajednica po svojoj prirodi bavi, javila je agencija MINA. 

Kopirati
Drag cursor here to close