Razlog Jeruzalem

Egipat - Patrijarh Koptske crkve odbio se sastati s Penceom

Odluka je uslijedila dan nakon što je vodeći egipatski imam Ahmed al-Tayeb, čelnik Al-Azhara, također odbio da se sastane s Penceom.
Kultura / Vjera | 09. 12. 2017. u 16:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik egipatske Koptske crkve, patrijarh Tawadros II, otkazao je sastanak s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom u Kairu u ovom mjesecu, u znak prosvjeda zbog odluke Washingtona da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu, priopćila je crkva u subotu.  
 
Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa "ne uzima u obzir osjećaje milijuna pripadnika arapskog naroda", navodi crkva u priopćenju, dodajući kako je odlučila da ne primi Pencea kada posjeti Egipat.

''Egipatska Koptska pravoslavna crkva odbija da primi američkog potpredsjednika Mikea Pencea'', navodi se u priopćenju i dodaje da se moli za "mudrost u bavljenju svim pitanjima koja bi mogla utjecati na mir na Bliskom istoku". 

Odluka je uslijedila dan nakon što je vodeći egipatski imam Ahmed al-Tayeb, čelnik Al-Azhara, također odbio da se sastane s Penceom.

Egipatski koptski kršćani čine desetak posto od 93 milijuna građana te zemlje i najveća su vjerska manjina u regiji.

Trumpov potez na priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice izazvao je palestinske proteste, sporadične sukobe i pozive na novu intifadu ili ustanak u jeku strahovanja od novog krvoprolića u regiji, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close