Lijepa praksa u Mostaru

Džemat Podgorani svakoj novorođenoj bebi 100 KM

Kultura / Vjera | 27. 01. 2016. u 07:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imam džemata Podgorani Admir ef. Čopelj rekao je za internet portal Udruženja Asocijacija za kulturu obrazovanje i sport, kako ovaj džemat ima fond namijenjen za podršku natalitetu.

Ovim činom Džamijski odbor primarno želi da ukaže na važnost i poželjnost nataliteta, jednog od najvažnijih faktora prosperiteta i opstanka svakog naroda, ali i da skromno nagradi svoje mlade članove zbog njihovog članstva u Islamskoj zajednici i njihovog sudjelovanja u džematskim aktivnostima.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija spada u skupinu županija/kantona koje daje najmanje podrške porodiljama. Naknada za porodilje u HNŽ iznosi 400 KM, a isplata kasni mjesecima.

Akos.ba se nada kako će svijetli primjer ovog mladog i vrijednog imama, odnosno organiziranog džemata slijediti i drugi džemati u Hercegovini koja je sve manje naseljena zbog pada natalitete i jake migracije.

Džemat Podgorani se na ovaj način pridružio Medžlisima Fojnica i Maglaj koji su kad je riječ o Islamskoj zajednici pioniri pronatalne politike u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close