Župa

Džamija koja uprkos mnogim iskušenjima stoljećima krasi trebinjski kraj

Džamija u Župi, jedna je od najstarijih u trebinjskom kraju, kroz povijest je nekoliko puta rušena i premještena, a i danas, 11 godina nakon što je obnovljena i svečano otvorena, suočena je s novim izazovima
Kultura / Vjera | 31. 07. 2021. u 12:56 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džamija u Župi, na samom jugu Bosne i Hercegovine, iako je kroz povijest bila suočena s mnogim izazovima, stoljećima krasi trebinjski kraj, a džematlije čine sve što mogu da je očuvaju kako bi opstala i u vremenima koja dolaze.

Kako navodi mještanin Adnan Bijedić, ova džamija, za koju pojedini izvori navode kako je stara nekoliko stoljeća, tijekom povijesti pretrpjela je mnoga iskušenja.

Bijedić ističe kako je džamija ujedno svjedok proteklih događaja, ali podsjetnik na prkos i ponos džematlija i stanovnika Župe.

Nedavno je u Župi proučen i mevlud povodom trebinjskih džamija iz plana Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, te je još jednom otvorena i osvijetljena ova višestoljetna ljepotica.

- Džemat koji se nalazi na najjužnijoj granici BiH-

”Nalazimo se u džematu Župa, Medžlisa islamske zajednice Trebinje, džematu koji se nalazi na najjužnijoj granici naše države, domovine BiH. Džamija Župa je jedna od najstarijih džamija u trebinjskom kraju. Smatra se da je sagrađena početkom 16. stoljeća, tačnije u prvoj polovini 16. stoljeća, za vrijeme vladavine sultana Ahmeda. Džamija je u proteklom periodu pretrpjela velika i burna oštećenja i rušena je nekoliko puta”, rekao je Sadik Fazlagić, glavni imam Medžlisa IZ Trebinje.

Foto: Anadolija / Džamija u Župi uprkos mnogim iskušenjima stoljećima krasi trebinjski kraj

Dodao je kako je zahvaljujući zalaganju i volji džematlija, svaki put obnovljena i stavljena u funkciju.

”Ono što je zanimljivo za ovu džamiju, jeste da je polovinom 19. stoljeća ona premještena s prvotne lokacije i to zbog pravljenja pruge koja je trebala proći ovim dijelom države i pruge koja je direktno išla na njenu munaru, zbog čega je morala biti srušena, odnosno sklonjena i premještena na ovu lokaciju na kojoj se sada nalazi“, pojašnjava Fazlagić za Anadolu Agency (AA).

Navodi kako se posljednje rušenje džamije desilo 1993. godine kada su je pripadnici Vojske Republike Srpske i JNA srušili do temelja.

”Međutim, zahvaljujući džematlijama, prije svega u Župi, ali i svim ljudima dobre volje, ova džamija je 25. jula 2010. godine obnovljena i svečano otvorena. Od tada do danas se s ove munare i džamije, s najjužnije tačke naše domovine, države BiH, čuju ezani, uče se tekbiri, uče se salavati, uče se mevludi”, naglasio je Fazlagić.

Osvrnuo se i na manifestaciju ”Dani trebinjskih džamija ”, koja se održava u srpnju u organizaciji Medžlisa IZ Trebinje.

- Pokrenuta akcija za prikupljanje sredstava za sanaciju krova -

Fazlagić je govorio i o 11. godišnjici od svečanog otvorenja džamije, navodeći kako je u kratkom periodu, ova bogomolja, kao i neke druge, doživjela, istu ili sličnu sudbinu kada je u pitanju krov. Naime, došlo je do oštećenja ploče na krovu džamije, a samim tim i propuštanja vode u unutrašnjost i oštećenja zidova te temelja.

”Zbog toga je Medžlis IZ Trebinje, u saradnji s džematlijama iz Župe, pokrenuo opsežnu akciju prikupljanja sredstava kako bi se adekvatno, kvalitetno i sigurno sanirao krov na ovoj džamiji, skinule postojeće kamene ploče te se postavila sasvim nova, kvalitetna izolacija i sasvim nove kamene ploče kako bi ako Bog da nakon ove sanacije džamija dugi niz godina trajala”, rekao je Fazlagić.

Objašnjava kako će nastojati da u što skorije vrijeme krenu sa sanacijom krova, kako bi bogomolja bila zaštićena i trajala još dugi niz godina.

Naveo je i kako Medžlis IZ Trebinje pored sanacija krovova džamija i pored održavanja džamija, kojih je u ovom kraju deset, mnogo brige vodi i o vakufskim objektima i prostorima.

- Planirano otvorenje ugostiteljskog objekta prema halal standardima -

Podsjetio je kako je nedavno uručena vakufnama džematlijama koje su dale određena sredstva za kupovinu kuće u Starom Gradu u Trebinju, nedaleko od Sultan Ahmedove džamije, a koju je Medžlis IZ Trebinje kupio i uvakufio na ime džematlija Medžlisa IZ Trebinje.

Foto: Anadolija / Džamija u Župi uprkos mnogim iskušenjima stoljećima krasi trebinjski kraj

”Plan Medžlisa IZ Trebinje s tom kućom jeste da se ona obnovi i da se napravi jedan renomirani, ugostiteljski objekat koji će se sastojati od dva sprata, gdje će u donjem spratu biti ugostiteljski objekt tipa halal restorana, ili halal aščinice, a na spratu će biti apartmani za putnike i one koji budu prolazili kroz Trebinje, gdje će imati i mogućnost da noće ili da muhaem dođu u Trebinje, da posjete Trebinje i tu provedu noć”, rekao je Fazlagić.

Naveo je i kako je vakufski kompleks značajan za Medžlis IZ Trebinje jer bi na taj način bio otvoren objekat koji bi bio jedinstven u cijelom gradu, pošto trenutno u tom kraju nema nešto slično, prema halal standardima.

”To bi bio jedini i prvi objekat koji bi zadovoljavao te naše potrebe i koji bi bio objekat s halal standardima i ako Bog da, radimo na tom polju kvalitetno i aktivno i nadam se da ćemo ga završiti u što skorije vrijeme”, zaključio je Fazlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close