Svečana proslava

Dvostruko slavlje u mostarskoj katedrali

Proslavljena je 38. obljetnica posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve i 26. obljetnica biskupskoga ređenja mons. dr. Ratka Perića.
Kultura / Vjera | 14. 09. 2018. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna, župljani katedralne župe u Mostaru svečano su proslavili 38. obljetnicu posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve i 26. obljetnicu biskupskoga ređenja mons. dr. Ratka Perića.

Svečano misno slavlje predvodio je mjesni biskup, slavljenik mons. Ratko Perić u zajedništvu s vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini mons. Tomom Vukšićem i u suslavlju tridesetak svećenika među kojima su bili generalni vikar mons. Željko Majić, kancelar don Ante Luburić, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo i katedralni župnik mons. Luka Pavlović.

Na početku svete mise biskup Perić najprije je pozdravio biskupa Vukšića i sve nazočne svećenike, potom vjerni puk te istaknuo ''da naša Crkva danas slavi godišnjicu posvete katedrale.

Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj Katedrali
Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj Katedrali
Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj Katedrali
Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj Katedrali
Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj Katedrali

Dodao je, kako slavimo blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, ali blagdan ''ustupa mjesto posveti katedrale“.

Nakon evanđelja, u svojoj prigodnoj propovijedi, progovorio je o svakom ovom slavlju, tumačeći posebno tajnu utjelovljenja Sina Božjega, Njegovo otkupiteljsko djelo.

''A mi, sve smo poduzeli, da oborimo njegovu božansku istinu. Sve smo poduzeli, da u Sinu Njegovu uništimo silu božanske dobrote. Želimo dokazati, da On nije dobar. Osudili smo ga na smrt kao najstrašnijega razbojnika. Čovjek je govorio preko Pilata i licemjerne farizeje. Čak su mu govorili: „Siđi s križa pa ćemo Ti vjerovati“. Nismo ga prestali mučiti dok mu srce nije raspuklo. I još smo postavili stražu na Njegov grob. Ali On je uskrsnuo, On se posve preobrazio i križ mu je doživio božansko obličje'', kazao je biskup u svojoj nadahnutoj propovijedi.

Na kraju propovijedi biskup je primio nove kandidate za đakonat i prezbiterat Ivana Aničića i Vinka Nenadića, bogoslove mostarsko-duvanjske biskupije, koji su završili treću godinu studija teologije.

Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj Katedrali

Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uljepšao je Katedralni mješoviti zbor ''Marija'' uz pratnju Katedralnog orkestra (osam violina, osam flauta i tri violončela) i uz orguljsku potporu s. Mateje Krešić, u aranžmanu i pod ravnanjem prof. don Nike Luburića.

Zbor je na početku mise, uz pratnju orkestra i uz orguljsku potporu, najprije otpjevao himnu mostarskoj katedrali, za koju je tekst napisala s. Marija od Presvetog Srca, a glazbu i aranžman prof. Luburić. Potom su se redale druge višeglasne skladbe u prelijepoj izvedbi zbora i orkestra.

Prije svečanog blagoslova, generalni vikar mons. Željko Majić, u ime svih svećenika i redovnika hercegovačkih biskupija, uputio je iskrenu čestitku biskupu mons. Ratku Periću, prigodom 26. obljetnice njegova biskupskog ređenja i završio riječima: ''Dobar ste boj bili, vjeru sačuvali, ali trku niste završili! Sretno Vam i čestito!“

Foto: Bljesak.info / Dvostruko slavlje u mostarskoj katedrali
Kopirati
Drag cursor here to close