Tradicionalno slavlje

Dubrovčani proslavili 1049. festu svetog Vlaha

Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine.
Kultura / Vjera | 03. 02. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom te tradicionalnom procesijom ulicama povijesne gradske jezgre s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka Dubrovčani su u srijedu proslavili 1049. festu svetog Vlaha, zaštitnika grada.

Misno slavlje pred katedralom predvodio je riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, koji se u propovijedi prisjetio svoje prve Feste koju je kao dubrovački biskup predvodio prije devet godina.

"Tada me nosio entuzijazam našeg zajedničkog početka iako je bilo mnogo pitanja preda mnom. Odgovor je došao u riječima jednoga dječaka, koji je jedan dan odgajateljici u vrtiću rekao da nije nikad čuo da biskup može biti svet kao što je svet sv. Vlaho. Što je dječak vidio kod sv. Vlaha? Učeći kroz protekle godine od našega parca, duboko vjerujem da je maleni Marin u njemu vidio, kao i mnogi drugi parčevi štovatelji, čovjeka koji je susreo i zavolio živog Boga i s njim ušao u odnos, i kroz taj odnos u svom srcu, na kojem već 1050 godina drži i ljubavlju grije naš grad, pronašao mjesta za svakog od nas", rekao je mons. Mate Uzinić.

Pozvao se na dvije pobudnice pape Franje, o sveopćem pozivu na svetost u suvremenom vremenu, prenosi Hina. 

"Krist nije došao samo u jednom trenutku povijesti da bi izveo djelo našeg spasenja i potom nas prepustio sebi, nego je to učinio da bi trajno ostao s nama. To trajno se odnosi i na ovo vrijeme, teško i posebno, koje živimo s cijelim čovječanstvom", poručio je mons. Mate Uzinić.

Dodao je kako se nešto od Kristove logike moglo vidjeti kada su nakon strašnog potresa mnogi pohrlili na Banovinu da bi se, zaboravljajući na sebe, darovali onima koji su u potrebi, a drugi su to učinili odričući se svojih materijalnih dobara i skupljajući pomoć za potrebite.

"Kako bi bilo lijepo kad bismo s tom snagom, koja ima ne samo moć učiniti nas svetima, nego i preobraziti ovaj svijet i učiniti ga Božjim svijetom, proširili svoja srca i poglede i isto učinili i za sve druge ljude u potrebi, kao što su na primjer migranti u susjednoj državi, koje kao da ne primjećujemo u njihovoj potrebi, ali i svi ljudi, bez obzira na sve naše razlike. I kad bismo sve prepoznali kao braću i sestre, i učinili im se braćom i sestrama! Kako bi bilo lijepo kad bi ta Kristova logika prožela čitav naš život i postala njegova stvarnost", rekao je riječki nadbiskup koadjutor.

Istaknuo je kako je upravo to učinio sv. Vlaho dok se u mnogim čudesnim legendama koje pripovijedaju o njegovu životu zrcali njegova ljubav za ljude.

"Vidi se ona i u njegovu geslu: Radije biti koristan nego vladati. Naposljetku, vidi se u njegovu mučeništvu u kojem je ljubav prema Isusu Kristu bila jača od nagona za očuvanjem vlastitog života", poručio je mons. Mate Uzinić.

U svečanim odijelima na misi su sudjelovali ovogodišnji festanjuli kapetan Ivica Đurđević Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić.

Na Festi je, među ostalima, bila i izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ograničen broj hodočasnika.

Festa je otvorena u utorak popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju, 7. veljače procesijom i misom na Gorici svetog Vlaha te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.

Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close