Obnova

Dovršetak obnove župne crkve u Ključu

Budući da obnova unutrašnjosti crkve nije dovršena zbog nedostatka financijskih sredstava, tek se 2016. pristupilo njezinoj obnovi uz podizanje nove ograde oko crkve i crkvenog dvorišta.
Kultura / Vjera | 12. 11. 2018. u 08:28 Župa Ključ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Župa Ključ / Dovršava se obnova župne crkve u Ključu

Župna crkva u kraljevskom gradu Ključu (koja je isprva bila posvećena Bezgrješnom začeću a u novije vrijeme Rođenju Bl. Dj. Marije) sagrađena je 1895., a obnovljena 1970. U posljednjem ratu u BiH crkva je naredbom tadašnjih ratnih srpskih vlasti najprije zapaljena na Novu godinu 1993., a potom miniranjem potpuno srušena 11. veljače, te su ruševine s temeljima u potpunosti uklonjene.

Nakon rata Ključ je pripao Federaciji BiH, odn. Unsko-sanskom kantonu. Tadašnji ključki župnik vlč. Franjo Krešić odmah pristupa ponovnoj izgradnji crkve na istom mjestu i u gotovo istim dimenzijama kakva je bila prije rušenja. Uz pomoć brojnih dobročinitelja, najviše katoličkih svećenika i vjernika iz Austrije, crkva je izgrađena i posvećena 2001. godine.

Foto: Župa Ključ / Župna crkva u Ključu

Idejni projekt nove crkve napravio je ing. Isak Medić iz Sarajeva koji se, uz neznatne preinake, držao vanjskog izgleda stare crkve, pa je župna crkva u Ključu stavljena na Privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH.

Budući da obnova unutrašnjosti crkve nije dovršena zbog nedostatka financijskih sredstava, tek se 2016. pristupilo njezinoj obnovi uz podizanje nove ograde oko crkve i crkvenog dvorišta.

Uz katoličku humanitarnu organizaciju ''Kirche in Not'' iz Njemačke, najveću financijsku pomoć za ove radove, po prvi put su dala i neka državna ministarstva preko više javnih poziva na koje je župa Ključ aplicirala projekte.

Riječ je o Federalnom ministarstvu kulture i športa, Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, a od prošlogodišnjeg granta Ministarstva civilnih poslova BiH nedavno je kamenom popločan predulaz u crkvu.

Foto: Župa Ključ / Župna crkva u Ključu

Treba istaknuti da su svoje priloge za obnovu župne crkve dali i neki sugrađani muslimanske vjeroispovijesti kao i Medžlis islamske zajednice Ključ.

Time se polako zaokružuje obnova unutrašnjosti župne crkve u Ključu i planira početak obnove župne kuće koja je, što zbog ratnih oštećenja što zbog dotrajalosti, godinama neuvjetna za život i pastoralne aktivnosti.

Sve je župljane Ključa, kako domaće tako i one u dijaspori, ali i ostale sugrađane, obradovala vijest da će ove godine na Božić u župnoj crkvi biti slavljena prva misa Polnoćka nakon više godina, a misu će predvoditi banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Uoči mise Polnoćke, u Domu kulture u Ključu bit će priređen božićni koncert u organizaciji Udruge Ključana i prijatelja Ključa ''Kralj Stjepan Tomašević''.

Kopirati
Drag cursor here to close