Očitovanje

Dobojski imam opravdao svoj boravak u Banja Luci

Kultura / Vjera | 12. 01. 2019. u 14:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imam Džafić  kaže kako je prisustvovao samo obilježavanju Božića

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, Bajro ef. Džafić, prisustvovao je obilježavanju  Božića, a dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv. 'Dana Republike', je napustio.

Naime, nakon što su se u medijima pojavili napisi o tome kako je ef. Džafić prisustvovao prijemu povodom pravoslavnog praznika Božića na kojem se obilježavao pred Ustavnim sudom BiH osporeni praznik tzv. "Dan Republike",  Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH je zatražila očitovanje nadležnih kao i samog imama.

''Imam Džafić je izjavio da je prisustvovao samo obilježavanju Božića i da je napustio dio svečanosti koji je posvećen obilježavanju tzv."Dana Republike", priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.  

Dodaje se, da je proces provjere svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta još uvijek u tijeku i o njegovim ishodima će javnost biti upoznata, kao i sa odlukama koje će biti donesene.

''Iako Islamska zajednica poštuje teške okolnosti u kojima Bošnjaci i njihovi predstavnici, pa i oni vjerski, djeluju u bh. entitetu RS, ipak je neprihvatljivo da itko od članova ili pripadnika Zajednice, a pogotovo njenih predstavnika, ne poštuje zakone i odluke najviših pravosudnih tijela države Bosne i Hercegovine u kojoj žive ili da sudjeluju u obilježavanju ili veličanju ratnih zločina'', prenosi  MINA priopćenje Ureda za odnose sa javnošću Kancelarije reisu-l-uleme.

Kopirati
Drag cursor here to close