''Hristos se rodi!''

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.
Kultura / Vjera | 07. 01. 2020. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji kršćanski praznik.

Božić se slavi tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća kršćanska praznika. Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, kruh, hladetina, peciva i brojna druga jela. Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima. Prvi posjetitelj koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na šta se odgovara “Vaistinu se rodi”.

Uredništvo Bljesak.info portala čestita Božić svim čitateljima, suradnicima i partnerima pravoslavne vjeroispovijesti.

Uz želju da predstojeće dane dočekate i obilježite u zdravlju, radosti i miru, a da Vam nova godina donese mudrost i svako dobro pozdravljamo Vas sve radosnim pozdravom: Mir Božji - Hristos se rodi!

Kopirati
Drag cursor here to close