Rođendan bez slavlja

Dalaj Lama napunio 85 godina i objavio prvi album

U videoporuci poslanoj iz svoje rezidencije u sjevernom indijskom gradu Dharamsali, Dalaj Lama je poručio kako u vrijeme koronavirusa nisu primjerena slavlja
Kultura / Vjera | 06. 07. 2020. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dalaj Lama, duhovni vođa tibetanskog budizma, u ponedjeljak je napunio 85 godina i objavio svoj prvi album, a njegovi pratitelji tim su povodom molili za njegov dug život.

U videoporuci poslanoj iz svoje rezidencije u sjevernom indijskom gradu Dharamsali, Dalaj Lama je poručio kako u vrijeme koronavirusa nisu primjerena slavlja i da njegovi pobornici umjesto toga mogu tisuću puta recitirati slavnu mantru ''Om mani padme hum''.  

''Time ćete stvoriti korijene vrline koje možete posvetiti meni – glasniku Avalokitešvare – da živim 108 ili 110 godina'', rekao je Tibetanac.

Smatra se da su Dalaj Lame, od kojih je ovaj 14. po redu, reinkarnacija budističkog božanstva Avalokitešvare.

Dalaj Lama je u ponedjeljak izdao i svoj prvi album „Inner World“ (Unutarnji svijet) na kojem recitira mantre, meditacije i učenja uz glazbenu pratnju.

Tibetanska vlada u azilu, također smještena u Dharamsali, objavila je kako će organizirati niz događanja na internetu u čast pokreta oslobođenja koji vodi njihov vjerski vođa.

Dalaj Lama i tisuće Tibetanaca pobjegli su 1959. iz Kine u Indiju nakon što je Peking započeo gušenje bunta u ožujku te godine.

Budistički čelnik je 1989. nagrađen Nobelovom nagradom za mir zbog svoje nenasilne kampanje za demokraciju i slobodu u Tibetu.

Kopirati
Drag cursor here to close