Više razumijevanja za Srbiju

Dačić: Bilo bi dobro da papa Franjo posjeti Srbiju

Srbija bi, smatra Dačić, s Vatikanom trebaloa imati strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.
Kultura / Vjera | 29. 09. 2020. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak uvečer da papa Franjo ima više razumijevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da posjeti tu zemlju, ali da to ne ovisi od politike, već i od SPC, gdje s tim u vezi postoje izvjesna neslaganja.

Na konstataciju da su se papa Franjo i ruski patrijarh tijekom susreta na Kubi navodno dogovorili da se srpski patrijarh i papa sretnu negdje na neutralnom terenu, Dačić kaže da te informacije nema.

"Ne posjedujem te informacije. Ali je činjenica da su oko pitanja kanonizacije Stepinca aktivno surađivali predstavnici Vatikana, Hrvatske katoličke crkve i SPC, da je rad te komisije bio relativno korektan i da im se tu ne može ništa zamjeriti", rekao je sinoć Dačić.

Podsjetio je i da je nedavno u Hrvatskoj boravio Pietro Parolin, najbliži papin suradnik, i da je tom prilikom rekao da Stepinac neće biti kanoniziran sve dok se ne izglade svi odnosi i dok se s tim ne suglasi SPC, prenosi Tanjug.

Gostujući u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji, Dačić je dodao da zna da papa cijeni patrijarha Irineja i da mu stalno šalje pozdrave.

Ali, ističe, tu nije riječ o pitanju nečijeg osobnog odnosa.

Podsjetio je da je SPC imala i ima zahtjev prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da bi trebalo da dođe do, kako je rekao, izvinjenja zbog svega što su neki biskupi i tadašnji papa činili, odobravali ili prešutkivali neke događaje tijekom Drugog svjetskog rata i NDH.

Srbija bi, smatra Dačić, s Vatikanom trebaloa imati strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.

Istaknuo je da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspješna ekonomski, a posebno im smeta to da predsjednik Aleksandr Vučić ima mogućnost da razgovara s najvažnijim svjetskim liderima.

Zato se, navodi Dačić, i smišljaju razne manipulacije kao što je ona da Srbija stvara Dušanovo carstvo, da se miješala u izbore u Crnoj Gori. A tu je, kaže, i Hrvatska.


Kopirati
Drag cursor here to close