Pomirujući tonovi

Crna Gora: Amfilohije spreman za razgovor s premijerom

Marković je ranije kazao da je Vlada Crne Gore spremna u dijalogu sa Mitropolijom preispitati članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Kultura / Vjera | 03. 02. 2020. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SPC  / Amfilohije 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je spreman sastati se s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i pozvao ga da zakaže sastanak, javlja Anadolija.

Marković je ranije kazao da je Vlada Crne Gore spremna u dijalogu sa Mitropolijom preispitati članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Amfilohije tvrdi da je Mitropolija iskreno opredijeljena za konačno otvaranje razgovora u cilju da se, kako je kazao, ukloni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu.

"Spremni smo se, imajući u vidu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crpke (SPC) i Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, i poštujući Ustav, sastati sa Vama sa nadom da ste iskreno opredijeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu", navodi se u Amfilohijevom pismu crnogorskom premijeru.

On je kazao da se se isključivo poslije ukidanja zakona može otvoriti dijalog radi rješavanja drugih složenih pitanja kao što je restitucija crkvene imovine koju je, kako je tvrdi, komunistički režim poslije Drugog svjetskog rata bespravno i besudno oduzeo od vjerskih zajednica.

Nakon rješavanja to problema, kako je kazao, može se otvoriti i dijalog za pripremu i zaključivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

Amfilohije očekuje da premijer zakaže sastanak kojem bi, osim njega, nazočili i vladike budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Kopirati
Drag cursor here to close