SPC

Crkva od mještanina otkupila vrijednu knjigu s Kupresa

Direktor Arhiva SPC rekao je kako je postojanje jednog parohijskog domovnika, odnosno popisa domaćinstava i njihovih članova, važan izvor za povijest sela Kupreške visoravni.
Kultura / Vjera | 13. 06. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Domovnik sela Rilića i Zanagline iz općine Kupres u Federaciji BiH, parohije Ravno s kraja 19. i iz prve polovine 20. stoljeća, otkupljen je od mještanina muslimana i sada se nalazi u Arhivu Srpske pravoslavne crkve (SPC)'', objavljeno je na internetskim stranicama SPC.

Direktor Arhiva SPC Radovan Pilipović rekao je kako je postojanje jednog parohijskog domovnika, koje je preteklo pustošenja, odnosno popisa domaćinstava i njihovih članova, važan izvor za demografsku i društvenu povijest sela Kupreške visoravni.

''Na početku 20. stoljeća izdvojene su iz prvobitne velike parohije Vukovsko, parohija sela Rilić, Ravno i Malovan i blagajska parohija", rekao je Pilipović.

Napomenuo je kako je ovaj dokument do početka ratnih djelovanja u BiH bio u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bugojnu, koji je miniran 1992. godine.

Foto: SPC / Domovnik sela Rilića i Zanagline 

"Domovnik je završio kod jednog mještanina muslimana koji je za njega tražio određenu novčanu svotu. Za to je saznao autor knjige `Srbi u Bugojnu` Branko Mićić, koji je uspio da o tome obavijesti i zainteresirati zemljake. Prikupili su potreban novac i otkupili važan arhivski spis", ispričao je Pilipović.

Najavio je kako će Arhiv SPC pristupiti detaljnijoj konzervaciji arhivske knjige, kao i izradi digitalizirane kopije.

Domovnik su vodili parosi Đorđe Živanić, Simo Popović, koji je bio osuđen zbog srpskih patriotskih osjećanja u Banja Luci 1915. godine, te Marko Popović i drugi.

Pilipović je naveo da je arhiva bugojanske parohije i nekadašnjeg arhijerejskog namjesništva /bugojanskog protoprezviterata/ propala velikim dijjelom zbog miniranja hrama 1992. godine, navela je Srna.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close