Bajramska svečanost

Mostar: Bajram-namaz će se klanjati u 5:52 sati

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora.
Kultura / Vjera | 22. 05. 2020. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan ramazanskog bajrama je u nedjelju 24. svibnja 2020. godine. Bajram namaz na području Mostara će se klanjati u svim džamijama.

Središnja bajramska svečanost održati će se na nogometnom igralištu pored džamije ''Bosanski mudžahidi'' u U.S.R.C. ''Midhat Hujdur Hujka'' u Sjevernom logoru u Mostaru. Bajram-namaz će predvoditi muftija mostarski Salem-ef. Dedović. Vrijeme bajram namaza je u 5:52 sati.

Iz Muftijstva su pozivali vjernike da prilikom obavljanja bajram namaza poštuju sve mjere samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu, da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Sabah-namaz će se obaviti shodno ranijim dopisima uz prisustvo imama, mujezina i članova džematskog/džamijskog odbora.

Vjernici će sabah namaz klanjati u svojim kućama a na bajram doći 15 minuta prije klanjanja bajram namaza (do 5 sati i 38 minuta)
Bajram namaz će se klanjati na otvorenom (džamijska dvorišta) gdje postoje uvjeti za to.

Preporučuje se osobama iz rizičnih grupa stanovništva da izbjegavaju dolazak na bajram namaz u zatvorenom.

  • Sve džamtlije su dužne sa sobom ponijeti sedžadu.
  • Obavezno doći sa maskom i rukavicama
  • Saffove formirati tako da se drži fizička distanca
  • Bajram čestitati sa distance bez rukovanja i grljenja

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog neće se organizirati, te muftija mostarski mr. Salem ef. Dedovića uputio je vjernicima čestitku:

''Ramazanski bajram je kruna ramazanskog posta. Radost je to duši vjerničkoj koja je u ime Boga i zarad Njegova zadovoljstva provela 30 dana u odricanju, požrtvovanju i dobročinstvu. Ramazan je bio vrijeme preispitivanja, osobnog i općeg. Ramazan je najbolja škola koja uči i čuva vrline i vrijednosti. Ovogodišnji ramazan došao nam je u jeku kušnje s kojom se čitavo čovječanstvo susrelo. Tražili smo utjehu i nadu u našim dovama, predanom izvršavanju vjerskih propisa i obaveza. I evo, s Ramazanom i s Bajramom stiglo nam je olakšanje. Iskazujmo zahvalnost više i srčanije, pouzdajmo se u Boga i budimo uvijek širokogrudni i dobrohotni! Neka nam Dragi Bog podari blagoslov u životu, radu i opskrbi'', navodi se u bajramskoj čestitci mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića.

Obilježavanje Dana Šehida, Drugog dana bajrama, ponedjeljak 25. svibanj 2020. godine, poklanjanjem hatma dove u 9:00 sati na Mostarskim šehitlucima bit će obilježen Dan šehida. Posjeta lokalnim šehidskim mezarjima planirana je od 9:30-10 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close