Važni su ljudi

Bozanić i Perić: Hramovi i crkve će se kasnije sanirati

Mitropolit Porfirije Perić istaknuo je kako kako obje crkve, katolička i pravoslavna, kao i ljudi, prolaze istu sudbinu, iste izazove i probleme.
Kultura / Vjera | 12. 01. 2021. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić obišli su u potresu stradalu zagrebačku Katedralu i Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjega na Cvjetnom trgu koja je, također, stradala u potresima 28. i 29. prosinca prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Mitropolit Porfirije Perić istaknuo je kako kako obje crkve, katolička i pravoslavna, kao i ljudi, prolaze istu sudbinu, iste izazove i probleme.

''Sastali smo se kako bi razmijenili iskustva i došli do zajedničkog stava'', kazao je Perić te dodao kako su ključni izazovi pandemija koronavirusa i uzastopni potresi.

Istaknuo je kako su uz ljudske žrtve, štete nastale i na hramovima i vjerskim zgradama.

''Osjećamo sućut s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije u potresu. Koliko god stradali hramovi, važnije je da se osiguraju krovovi nad glavama stradalim ljudima. Obnovu hramova ostavit ćemo za vremena koja dolaze'', kazao je mitropolit Perić.

''Nevolje koje su nas snašle ne biraju i ne prepoznaju narode i religije. Nemušte sile ovoga svijeta poručuju nam da budemo jedno u različitosti'', poručio je Perić.

''Naša je želja da svi ostanu svojim domovima'', zaključio je Perić.

Postradalo je 7 ili 8 pravoslavnih hramova, s tim da su dva potpuno porušena, naveo je Perić.

Kardinal Bozanić ocijenio je kako je zajednička šetnja od katedrale do hrama Preobraženja Gospodnjeg svojevrsno „ekumensko hodočašće”.

''U prvom redu je zbrinjavanje ljudi, stoga apeliramo da se zbrinu oni koji nemaju krov nad glavom'', poručio je Bozanić.

Potresima od ožujka do danas je na području Zagreba narušeno 80 katoličkih crkava i 69 crkvenih objekata, a na području Sisačke županije oko 30 objekata, naveo je Bozanić

Kopirati
Drag cursor here to close