Tropletovi dani kulture

Bogat i raznovrstan program na čak 5 lokacija u tri grada istovremeno

Kultura / Vjera | 11. 11. 2011. u 09:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer se u sklopu Tropletovih dana kulture održavao uistinu bogat i raznovrstan program na čak 5 lokacija u tri grada istovremeno.

Vjernici iz župa sv. Ivana i sv. Tome iz Mostara su nakon večernjih misa pogledali dokumentarne filmove o bl. Augustinu Kažotiću i ekumenskom svecu Leopoldu Mandiću.

Tropletove dane kulture možete uživo pratiti na linku.

Središnji događaj u Mostaru bio je otvorenje izložbe mladog i nadarenog umjetnika Mladena Ivešića koja je pobudila veliko zanimanje javnosti. Program je započeo prezentacijom o Tropletovu godišnjaku i ostalom tiskanom materijalu iz izdavaštva HKZ Troplet nakon koje je uslijedilo i samo otvorenje izložbe. U sklopu programa mladi i daroviti učenik srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca iz Mostara Stjepan Gvozdić izveo je dvije skladbe na klaviru što su prisutni popratili toplim pljeskom.

Uz prigodan i vrlo nadahnut govor don Ivica Pervan, pročelnik odjela za kulturu Dubrovačke biskupije, župnik župe sv. Petra na Boninovu u Dubovniku i veliki Mladenov prijatelj, otvorio je izložbu. Inače don Ivica i umjetnik Ivešić su rodom iz istog kraja što dodatno pojašnjava njihovu međusobno povezanost i veliko prijateljstvo. Iako ovo nije prva izložba ovog umjetnika u sličnom postavu posjetitelji su s velikim zanimanjem i vrlo pozitivnim dojmovima pogledali i prokomentirali ova vrijedna i po mnogočemu neobična djela.

Osim spomenute izložbe i dokumentarnih filmova sinoć je u kinu Borak u Širokom Brijegu predstavljena knjiga Sva moja sidra Ivice Ursića. Ivica Ursić, ugledni katolički novinar i publicist iz Splita, u svojoj knjizi govori o teškoj dijagnozi koja je postala – privilegija, o nesebičnom milosrđu i Božjoj ljubavi, knjiga koja po autorovu svjedočenju želi pružiti nadu očajnima, hrabrost malodušnima i vjeru nevjernima, osvijetliti životni put i učvrstiti sidro koje drži našu životnu lađu.

U Čapljinskom hotelu Mogorjelo sinoć je održana i predstava U godinama gladi, autora teksta fra Ante Marića u izvedbi HKUD Didak iz Gradnića pod redateljskom palicom Tine Laco. Predstava govori o životu u Hercegovini za vrijeme Prvoga svjetskog rata. I ova izvedba je bila vrlo posjećena i popraćena pozitivnim komentarima prisutnih. U petak 11. 11. predstava će biti izvedena na Širokom Brijegu.

Osim predstave U godinama gladi na Širokom Brijegu danas će u Mostaru biti predstavljene dvije knjige iz biblioteke Popularni hrvatski roman, izdavačke kuće Verbum iz Splita. Prof. dr. Marko Dragić i gosp. Ivica Ursić će nam predstaviti knjige Velimira Deželića: Prvi kralj i U buri i oluji.

U župi sv. Tome i katedralnoj župi u Mostaru biti će prikazani filmovi o Petru Barbariću i bl. Ivanu Merzu.

Kopirati
Drag cursor here to close