Na dobrobit svih građana

BK BiH: Samo mir utemeljen na pravdi je dugotrajan

Biskupi su pozvali na donošenje zakona kojima će se ispravljati brojne nepravde i neće se stvarati nove koje bi mogle biti uzrok budućih nesporazuma i mogućih sukoba.
Kultura / Vjera | 14. 07. 2021. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH), 13. i 14. srpnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci održala je svoje redovito zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika BK BiH, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Sudjelovali su i ostali članovi BK BiH te mons. Željko Majić, delegat biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, koji je odsutan zbog zdravstvenih razloga kao i apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) BK BiH.

Delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije vladika križevački mons. Milan Stipić i pomoćni biskup ljubljanski mons. Franc Šuštar prenijeli su pastirima biskupijskih zajednica u BiH izraze blizine te ih ukratko upoznali s najvažnijim crkvenim događanjima u posljednje vrijeme u svojim zemljama.

Biskupi su prihvatili prijedlog novog saziva Pedagoškog vijeća katoličkih škola za Europu čiji će petogodišnji mandat početi u rujnu 2021. godine. Također su dali potrebne smjernice za usklađivanje pojedinih akata koji reguliraju rad katoličkog školstva u BiH. Prihvaćeno je i Izvješće Nadzornog vijeća Caritasa Bosne i Hercegovine o djelovanju Caritasa BiH u 2020. godini.

Također su upoznati s aktivnostima Caritasa BiH tijekom prošle 2020. godine kao i s činjenicom da je sve manje zanimanje inozemnih partnera i donatora za financiranje aktivnosti karitativnog djelovanja u BiH.

Tijekom diskusije bilo je riječi o konkretnim poteškoćama s kojima se u svom radu susreću dijecezanski Caritasi i Caritas BiH čije djelovanje na socijalnom planu često nije dovoljno vrjednovano niti dana potrebna potpora sa strane brojnih institucija vlasti. Članovi Biskupske konferencije BiH dali su i potrebne smjernice za što bolju koordinaciju djelovanja spomenutih Caritasa kao i za čuvanje dostojanstva ovih institucija koje imaju posebnu važnost za biskupijske zajednice i društvo uopće u Bosni i Hercegovini.

Pošto su saslušali izlaganje na temu apostolata duhovnih zvanja, sudionici zasjedanja su se najprije osvrnuli na rad biskupijskih djela za zvanja. Zahvalili su svima koji promiču ili se aktivno uključuju u ovaj blagoslovljeni način zauzimanja za buđenje duhovnih zvanja kod mladih da se odvaže slijediti Krista u svećeništvu ili redovništvu.

Nakon što su upoznati s tijekom priprave i održavanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom "Sve obnoviti u Kristu", biskupi su razmotrili smjernice Tajništva Sinode iz Rima kojima se želi ostvariti otvorena i iskrena razmjena između toga središnjeg tijela i partikularnih Crkava širom svijeta u sinodskom hodu. U skladu s tim smjernicama, u nedjelju, 17. listopada, uključit će se i sve biskupijske zajednice u BiH u molitvenu pripravu za sljedeću Biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2023. godine na temu "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje".

Biskupi pozivaju sve članove svojih biskupijskih zajednica kojima je to moguće, a posebno one koji obilježavaju 25., 50. ili 60. obljetnicu braka da u nedjelju, 25. srpnja, dođu u crkvu Svete Obitelji na Kupresu te sudjeluju na proslavi 4. Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini.

Prihvaćen je prijedlog Caritasa da BK BiH bude pokrovitelj jednodnevnog susreta predstavnika crkvenih ustanova iz BiH, koje rade s djecom, mladima i ranjivim skupinama.

Nakon što su upoznati sa započetim projektom Europskog centra Banjolučke biskupije u bivšem trapističkom samostanu "Marija Zvijezda", biskupi i ovom prigodom pozivaju mjerodavne vlasti na povrat imovine svima kojima je ona oduzeta u vremenu nakon Drugog svjetskog rata, a posebno one imovine koja je bespravno otuđena mnogima u ovoj zemlji.

Također pozivaju predstavnike vlasti na donošenje zakona kojima će se ispravljati brojne nepravde i neće se stvarati nove koje bi mogle biti uzrok budućih nesporazuma i mogućih sukoba imajući na umu da je samo mir utemeljen na pravdi dugotrajan i na dobro svih građana ove zemlje.

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i naslovnika katedrale, 15. srpnja bit će euharistijsko slavlje u katedrali u 10 sati, predsjedat će kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputit će biskup Komarica, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close