U crkvi Svete Obitelji na Kupresu

Biskup Semren predvodio misu uoči Obiteljskog dana u BiH

Na Svetoj misi nazočan je također bio predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.
Kultura / Vjera | 26. 07. 2020. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Euharistijsko slavlje uoči Trećeg Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini, u večernjim satima u subotu 25. srpnja u crkvi Svete Obitelji na Kupresu predvodio je predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. U koncelebraciji su bili: kupreški župnik i župni vikar vlč. Tomislav Mlakić i vlč. Jadranko Kurt, župnik u susjednom Suhom Polju fra Niko Petonjić, domaći sinovi vlč. Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, i vlč. Josip Batinić, župnik u župi Krista Kralja Cer u Bosanskoj Posavini, te generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević.

Foto:PR / U crkvi Svete Obitelji na Kupresu misa uoči Obiteljskog dana u BiH

Na Svetoj misi nazočan je također bio predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji će u nedjelju, 26. srpnja u 11 sati predvoditi središnje Misno slavlje, a prije i tijekom Mise uočnice rado se stavio na raspolaganje vjernicima za sakrament ispovijedi.

Pozdrav kardinalu Puljiću i biskupu Semrenu uputio je kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić pozivajući sve da mole za sve katoličke obitelji u Bosni i Hercegovini i cijelom hrvatskom narodu. Također je kazao da će tijekom Svete mise kršćanski brak sklopiti Karla i Ivan.

Uvodeći u Misno slavlje biskup Semren rekao je da ih je „okupila Božja dobrota, Božje milosrđe, Božja ljubav, izražena po Svetoj obitelji“.

Foto:PR / U crkvi Svete Obitelji na Kupresu misa uoči Obiteljskog dana u BiH

„Ovdje na Kupresu danas obilježavamo III. Obiteljski dan u BiH. Ove godine, o 25. obljetnici enciklike Evanđelje života, sv. Ivana Pavla II., pape, Vijeće za obitelj predložilo je BK BiH da pozove vjernike da se uključe u veliku molitvenu devetnicu: Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život. Devetnica je počela na Blagovijest (25. ožujka) i traje do Božića (25. prosinca). Tako svakog 25. dana u mjesecu, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini svjedoči evanđelje života, poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život te služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem (usp EV 5). Velika devetnica se temelji na činjenici: život je Božji dar i počinje u obitelji. Ovaj Dan ispunjen je čestitkama i zahvalnošću vama ovdje prisutnima i mnogim drugima koji su na različite načine povezani s obiteljima i doprinose njihovom boljitku. Bog u svojoj ljubavi želi doprijeti do svakog čovjeka“, kazao je biskup Semren ističući da su dodatno radosni jer slave gozbu ljubavi zajedno s mladencima koji su se vjenčali pod ovom Svetom misom. „Karla i Ivan, mladenci žele s nama podijeliti svoju radost i sreću. Podržimo ih i pomozimo im iskrenom molitvom da nastave radosno živjeti svoju priču o Ljubavi – o Bogu, o sretnoj obitelji“, rekao je biskup Semren.

Video: Treći obiteljski dan na Kupresu

Na početku prigodne propovijedi biskup Semren istaknuo je: „Dragi mladenci, dragi roditelji, rodbino i prijatelji naših mladenaca, danas nas je u ovoj crkvi okupio radostan povod. Dvoje mladih ljudi: Karla i Ivan žele započeti svoj zajednički bračni život, žele jedno drugomu javno dati obećanje trajne međusobne vjernosti i za svoju odluku zajedno s nama moliti Božju pomoć. Vi, dragi mladenci, danas jedno drugomu izjavljujete svoju ljubav i želju da osnujete obitelj i započnete svoj obiteljski život. Budući da je sam Bog ljubav, kako nas je Isus poučio, a njegov ljubljeni učenik Ivan posvjedočio da je tako, onda je i svaka plemenita ljudska ljubav nešto lijepo i božansko. Bog je vjeran i to očekuje i od svojih vjernika. Iako neki tvrde kako je danas zastarjelo tražiti od nekoga vjernost cijeloga života, upravo je ta cjeloživotna vjernost čežnja ljudskog srca: svijest da si prihvaćen i voljen daje sigurnost i pouzdanje u svoga partnera“.

„Ono što je najljepše na ovoj zemlji i ono bez čega nitko ne može biti sretan jest ljubav, a ta ljubav nastaje iz slobode. Zato se prava obitelj temelji na slobodi i ljubavi. Što to znači da se obitelj temelji na slobodi? Mi smo općenito navikli misliti da sloboda postoji samo prije braka, a da je u braku nema. To je potpuno krivo. U braku moraju istodobno rasti i sloboda i ljubav. Svaki čin ljubavi u braku mora nastati iz slobode. Svaki dan dopusti muž ženi i žena mužu da te iz slobode bira i da te voli iz slobode. Prema tome, u bračnoj ljubavi ne smije biti prisile, prinude, iznuđivanja i ucjenjivanja. Sloboda i ljubav trebaju vladati ne samo u odnosima između muža i žene, tj. među roditeljima, nego također u odnosima između roditelja i djece“, rekao je biskup Semren dodajući da prava ljubav s vremenom sve više raste te treba trajati čitavog života i pretočiti se u vječnost.

Foto:PR / U crkvi Svete Obitelji na Kupresu misa uoči Obiteljskog dana u BiH

„Bračna je ljubav uzajamno prihvaćanje. Ona je sila koja bračne drugove tjera da dadnu najbolji dio sebe. Omogućuje da se osjećaju voljeni i kad nisu na visini, i kad griješe. Ona je u svakom slučaju komuniciranje s drugim. Ona je suradnja. Bračna je ljubav opraštanje, traži iskrenost, pa što košta da košta. Ona je strpljivost, što znači u osobnoj integriranosti znati očekivati drugoga. Ona je promišljanje s razboritošću i uči uvijek iznova izabirati. Ne izbjegava bol. Dopušta drugomu da se povjeri, da se prepusti. Ona ne živi u strahu od budućnosti, nego je sva usredotočena na sadašnjost. Živjeti bračnu ljubav znači biti ono što po Božjem planu jesi. Dragi mladenci tko vam jamči da će vaš brak uspjeti? Jedini jamac jest Bog koji vas je stvorio iz ljubavi, osposobio vas za ljubav i ujedinjuje vas u ljubavi. Ne zaboravite u zahvalnosti Bogu živjeti svoju bračnu ljubav i njemu svakoga dana dati pravo mjesto u obiteljskoj ljubavi. Tada će vaš bračni život – obiteljski život sigurno uspjeti i dovesti vas u sretnu vječnost“, kazao je biskup Semren.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirali su zajednički: sastav mladih iz župe Banjolučke biskupija Bila pokraj Livna „Gloria“ pod ravnanjem gosp. Tomislava Vrdoljaka i sastav mladih župe Kupres „Mala krila“.

Foto:PR / U crkvi Svete Obitelji na Kupresu misa uoči Obiteljskog dana u BiH

Svetu misu uočnicu izravno je prenosila Radio Marija Bosne i Hercegovine.

Nakon Svete mise uslijedilo je Molitveno bdijenje za obitelji i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u okviru Molitvene devetnice pod geslom: Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život i o 25. obljetnici enciklike pape sv. Ivana Pavla II. pod naslovom Evanđelje života.

Obiteljski dan u jedinoj župnoj crkvi posvećenoj Svetoj Obitelji organizira Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uz suorganizaciju župe Kupres.

Svečano Euharistijsko slavlje na Treći Obiteljski dan u BiH u nedjelju, 26. srpnja u 11 sati predvodit će predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Sve župe u Bosni i Hercegovini ujedinit će se toga dana tijekom Svetih misa u molitvi za obitelji i za život moleći zajedničku Molitvu vjernika, javlja kta.

Kopirati
Drag cursor here to close