Kušnja

Biskup Komarica: Ovogodišnji Uskrs, najsličniji je prvom Uskrsu, onom kojeg su doživjeli apostoli

Pita i može li sadašnje vrijeme izolacije biti spasonosno vrijeme.
Kultura / Vjera | 12. 04. 2020. u 10:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Biskup Komarica

''Ni strah, niti izolacija nemaju i ne trebaju imati zadnju i definitivnu riječ u životu čovjeka i ljudi, nego vlastito obraćenje, preobražavanje, korigiranje vlastita životnog ponašanja'', ukazao je biskup banjalučki Franjo Komarica.

Podsjetio je da zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom ovogodišnja svetkovinu Kristova uskrsnuća, kao rijetko kada, najsličnija je onom prvom Uskrsu, kako su ga doživjeli prvi Isusovi učenici – apostoli.

''Kada se sadašnja pandemija stavi pod kontrolu, tj. kada prođe sadašnja dramatična kušnja, mislim da se ni mi nećemo samo tako olako vratiti svome uobičajenom, naviknutom ponašanju'', istakao je biskup banjalučki.

Pita i može li sadašnje vrijeme izolacije biti spasonosno vrijeme.

''Moralo bi doći do temeljitog preispitivanja naših dosadašnjih navika, našeg životnog stila, našeg ponašanja, naših odnosa – i prema Bogu i prema sebi, kao bogolikom stvorenju i prema drugima oko nas – u našim obiteljima, u našim župnim zajednicama, u našem životnom okruženju! Trebat ćemo dobro i temeljito razmisliti kako svatko od nas i kako mi jedni s drugima možemo doprinijeti izgradnji jedne – svima nama potrebne istinitije, pravednije, humanije, sigurnije budućnosti društva u kojem živimo. Potrebno nam je, to je očito, odgovornije, međusobno solidarnije, ravnopravnije i pravednije društvo, ako želimo u budućnosti, ne samo preživjeti, nego i živjeti spokojno'', ukazao je biskup Komarica u uskrsnjoj poruci.

Naše zajednice, porodične, župne, redovničke, društvo i zemlja, kako je naglasio, bit će onoliko jaki i uspješni koliko bude zajedničke dobre volje svih njihovih članova.

''Ova sadašnja, globalna kriza je pokazala da je nužno zajedničko nastojanje oko zajedničkog dobra, oko odlučnijeg zauzimanja u uklanjanju fatalne laži i lažnog načina života, kao i sve rasprostranjenije sebičnosti, te u borbi protiv brojnih, dugotrajnih nepravdi i pogubnih posljedica nepravdi. Svim time je daleko više i opasnije nego koronavirusom zaražena naša sadašnja svakodnevnica'', upozorio je biskup banjalučki.

Dodao je da smo preživjeli zajedno mnoge i Velike petke i Uskrse – i predratne i ratne i poratne.

Komarica je podsjetio na riječi koje je, između ostalih, za Uskrs ratne 1994. godine uputio mnogima, a koji danas žive kao prognanici i izbjeglice iz svojih ovdašnjih rodnih župa.

Te riječi su imale poruku da smo "doživjeli da ljudi pojedinci ili jedno društvo – koji sebe postave mimo Krista, a pogotovo protiv Krista, nužno idu u vlastitu propast, unatoč svome možebitnom kratkoročnom ili pak prividnom uspjehu i napretku".

''Uskrsnuće Kristovo nije samo prošlost. Prvi se Uskrs i sada ponavlja! Sadržaj Uskrsa i nas dotiče, i nas zahvaća, unatoč aktualnim prinudnim izolacijama i zatvorenim vratima naših domova, domova naših susjeda i prijatelja – i za mnoge od vas nedostupnim vratima vaših crkava. Držimo se svi mi uskrslog Krista i znajmo dobro: On drži nas čvrsto uza se, pa i onda ako nama ruke oslabe a koljena nam počnu klecati, dok u vjeri hodimo s Njime i njegovim sigurnim stazama koje vode u sretnu vječnost – u vječni Uskrs'', naglasio je biskup banjalučki u poruci u povodu Uskrsa.

Kopirati
Drag cursor here to close