Biskupi u SAD

Bidenu zabranjuju pričest

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država glasala je, naime, za izradu novih smjernica u odnosu prema Bidenu zbog njegove podrške pravu na pobačaj, što je u suprotnosti sa katoličkim učenjem.
Kultura / Vjera | 23. 06. 2021. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rimokatolički biskupi u SAD su pokrenuli postupak da uskrate pričešćivanje drugom katoličkom predsjedniku Joe Bidenu, koji inače redovno prisustvuje misama i cijeli život prakticira vjerske obrede.

Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država glasala je, naime, za izradu novih smjernica u odnosu prema Bidenu zbog njegove podrške pravu na pobačaj, što je u suprotnosti sa katoličkim učenjem. Pričest bi, pored Bidena, moglo biti uskraćeno i drugim katoličkim političarima koji podržavaju pravo na pobačaj.

Glasanje je, kako navodi američki dnevnik "New York Times ", bilo "dramatična demonstracija sile rastućeg konzervativnog pokreta unutar katoličanstva".

Na dan inauguracije Bidena, nadbiskup Jose Gomez iz Los Angelesa, predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD javno je, podsjeća list, kritizirao stav novog predsjednika, prvog katoličkog šefa države poslije Johna Kennedya koji je ubijen poslije samo dvije godine provedene u Bijeloj kući, početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

"Pobačaj je direktan napad na život koji također povređuje ženu i podriva obitelj. To nije samo privatna stvar, već pokreće zabrinjavajuća i osnovna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu", rekao je nadbiskup Gomez.

Biskupska konferencija, zapravo, nema moć da zabrani Bidenu da se pričesti. Ta moć rezervirana je za lokalne episkope, koji imaju autonomiju u svojim eparhijama, ili papu. Kardinal Wilton Gregory iz Washingtona već je već rekao da neće zabraniti predsjedniku pričest. No, sukob oko Bidena i pobačaja naglašava političke i kulturne podijele unutar crkve. Iako se crkva protivi pobačaju, više od polovice američkih katolika podržava legalan pobačaj. Sličan broj je, međutim, onih koji smatraju da je to nedopustivo. Uoči glasanja američkih biskupa, Vatikan je bio protiv izjave kojom se preporučuje da se javnim osobama uskrati pričest. Ali, papa Franja je šutio.

Pobačaj nije jedino pitanje po kojem je američki zakon u suprotnosti sa katoličkom doktrinom. Smrtna kazna, protiv koje je papa Franja, legalna je u više od polovine država SAD.

Rimokatolička crkva protivi se i homoseksualnim brakovima, koji su legalni u SAD pošto je Vrhovni sud 2015. godine ukinuo sve državne zabrane istopolnih brakova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close