Blagdan zajedništva

Bh. političari čestitali: Bajram kao poticaj za jačanje povjerenja i tolerancije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović čestitao je Kurban-bajram, ističući da je to blagdan zajedništva i darivanja.
Kultura / Vjera | 20. 08. 2018. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački političari uputili su povodom čestitke Kurban-bajrama, najznačajnijeg blagdana u toj vjeri, kada se prvi dan obilježava u utorak.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović čestitao je Kurban-bajram, ističući da je to blagdan zajedništva i darivanja.

''Zato želim da i ovaj Bajram provedete u slozi i miru, u zdravlju i veselju, zajedno sa vašim obiteljima, prijateljima i susjedima, u duhu tolerancije i međusobnog razumijevanja'', rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović u priopćenju.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u svojoj bajramskoj čestici istaknuo je kako će duhovne poruke ovog blagdana bit nadahnuće za jačanje povjerenja i tolerancije u državi.

"U prigodi blagdana Kurban - bajrama, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najiskrenije čestitke, sa željom da ove blagdanske dane provedete u radosnom vjerničkom i obiteljskom zajedništvu, u ozračju mira, blagostanja i solidarnosti. Neka nam duhovne poruke Bajrama budu nadahnuće i poticaj za daljnje jačanje međusobnog povjerenja i tolerancije među narodima i građanima u Federaciji BiH i BiH, stvarajući tako uvjete za bolju i prosperitetniju budućnost svih nas", stoji u čestitki Čavare.

U povodu Kurban-bajrama kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uputio je čestitke reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću i svim muslimanima ističući da ''svako vjersko slavlje izgrađuje duhovno osobu vjernika, ali i javno mnijenje produhovljuje''.

''Ovo naše vrijeme treba graditelja mira, suživota i tolerancije. Neka se to temelji u vjeri u Boga kojeg ispovijedamo i svjedočimo na ovim stranama živeći zajedno na istoj grudi i pod istim nebom'', napisao je kardinal Puljić te dodao da slavlje Kurban-bajrama, uz vjerski značaj žrtve, ima i socijalnu dimenziju.

Poželio je da Kurban-bajram "doprinese izgradnji boljih međuljudskih odnosa i spremnosti da zajedno gradimo u miru i jednakopravnosti našu budućnost".

Također se ispričao što neće moći nazočiti prijemu u povodu Kurban-bajrama te napomenuo da će u njegovo ime sudjelovati mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

U povodu predstojećeg Kurban Bajrama predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg uputio je čestitku.

''Građanima Hercegovačko-neretvanske županije koji proslavljaju Kurban Bajram, osobno i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, upućujem iskrene čestitke. Neka Bajram bude na duhovnu korist Vama i Vašoj obitelji i neka Vam donese obilje zdravlja, blagostanja i uspjeha. Bajram Šerif Mubarek Olsun!'', stoji u čestitki.

Svojim sugrađanima blagdan je čestitao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

''U povodu Kurban - bajrama svim sugrađankama i sugrađanima islamske vjeroispovijesti u ime Gradske uprave Mostara i svoje osobno upućujem iskrene čestitke. Iskreno želim da ovaj najznačajniji islamski blagdan zbližavanja, mira i samilosti provedete s Božjim blagoslovom, te u dobrom zdravlju i obiteljskom zajedništvu, radosti i veselju'', navodi se u čestitki.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić također je uputio čestitku.

''U povodu Kurban-bajrama, velikog islamskog blagdana, svim vjernicima islamske vjere u ime Vlade Hercegbosanske županije i u svoje osobno, upućujem najiskrenije čestitke i želim da Vam ovaj veliki blagdan donese obilje mira i sreće, radosti i obiteljskog zajedništva. Neka duhovne poruke Kurban-bajrama budu nadahnuće svima za jačanje uzajamnog poštovanja i solidarnosti, na dobrobit svakog čovjeka'', navodi se u čestitki.

U povodu predstojećeg Kurban - bajrama, predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić uputio je čestitku svim građanima Posavske županije koji proslavljaju taj blagdan.

"U ime Vlade Posavske županije i u svoje osobno, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, a osobito građanima Posavske županije želim sretan Kurban - bajram, sa željom da ga proslave u duhu tradicije i običaja, u miru i dobrom raspoloženju dijeleći radost Bajrama sa svojim najbližim, rodbinom, prijateljima i susjedima", navodi se u čestitki.

Kopirati
Drag cursor here to close