Stigao Uskrs

Bdijenje Uskrsne noći u Mostarskoj katedrali

Kultura / Vjera | 07. 04. 2012. u 21:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve večeras je održano bogoslužje Vazmenoga bdijenja. Bdijenje Uskrsne noći započelo je paljenjem i blagoslovom ognja ispred ulaznih vrata, te paljenjem i unošenjem Uskrsne svijeće, koja simbolizira uskrsloga Krista.

Dok je procesija s Uskrsnom svijećom ulazila u crkvu, tri je puta zapjevano "Svjetlo Kristovo", na što je puk odvratio ''Bogu hvala".

Zatim se svijetlost s Uskrsne svijeće proširila svijećama među vjernicima, simbolizirajući širenje svjetla Uskrsloga dok su ljudi jedni od drugih palili svoje svijeće. Po dolasku na oltar Svijeća je postavljena na počasno mjesto te joj je iskazana čast kađenjem i pjevanjem Hvalospjeva.

Uslijedila su biblijska čitanja, te pjevanje Slave uz zvuk crkvenih zvona, najavljujući da je stigao Uskrs, a prvi put nakon korizme zapjevana je Aleluja.

Svečanu Misu na Uskrs biskup Perić će predvoditi u 11 sati

Svim našim čitateljima koji danas slave Uskrs želimo sretan ovaj najveći kršćanski blagdan.

Obilježavajući Kristovu pobjedu života nad smrću, želimo da i u kod vas dobro pobjeđuje zlo, istina laž, a svjetlost tamu!

Provedite ugodan blagdan u krugu obitelji i prijatelja, razbijte koje jaje, uživajte u slatkom ako ste se odrekli ...

Misu bdjenja večeras je u bazilici sv. Petra u Vatikanu predvodio papa Benedikt XVI., a sutra će na Trgu sv. Petra uputiti svoju poruku i blagoslov Gradu i svijetu - Urbi et orbi.

Kršćani diljem BiH danas proslavljaju Uskrs, svoj najveći blagdan. Mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić predvodio je večeras u mostarskoj katedrali misu vazmenog bdjenja.

Tisuće vjernika je prisustvovalo uskrsnim službama u jeruzalemskoj crkvi Svetog groba, podignutoj na mjestu gdje je po kršćanskom vjerovanju Isus Krist razapet i sahranjen.

U Jeruzalemu, brojni hodočasnici su se okupili u crkvi Groba Isusova. Stoljećima staru crkvu dijeli šest kršćanskih denominacija, grčki pravoslavci, rimokatolici, židovski pravoslavci, egipatski Kopti i sirijski i etiopski pravoslavci, židovski pravoslavci, egipatski Kopti i sirijski i etiopski pravoslavci.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan koji se obilježava prve nedjelje nakon punog mjeseca između 21. ožujka i 25. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close