Vjera, molitva i radost

Bajram namaz u Mostaru klanjan u 41 džamiji i mesdžidu

Kultura / Vjera | 12. 09. 2016. u 08:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu, a središnja manifestacija klanjanja Bajrama upriličena je u sportskoj dvorani USRC "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru. Predvodio ju je i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić.

Podsjetivši o koliko velikom događaju se radi i od kakvog su značaja ovi mubarek dani, ef. Cikotić je naglasio da su muslimani širom svijeta neprestano i u kontinuitetu, obilježavajući Bajram, zapravo, ponosno potvrđivali iskrenu vjeru i opredijeljenost da slijede put dobra i ljudskog dobročinstva na zemlji.

''Naša čista vjera nije sazdana od apstrakcije i praznih želja, islam je vjerovanje i djelovanje, činjenje drugima svega onoga što i sami sebi želimo, te dokazivanje dobra na način da koristimo ljudima u svim prilikama, naređujemo dobro i odvraćamo od zla u skladu sa svojim mogućnostima'', rekao je Cikotić.

Pojašnjavajući mnogobrojne poruke hadža, kurbana i islamskih propisa vezanih za njih ukazao je na važnost i značaj očuvanja i izgradnje čvrstih prijateljskih odnosa sa komšijama, bez obzira na njihov svjetonazor i prijatelja te na obavezu suosjećanja prema siromašnima i nemoćnima.

''Vjerniku Bajram dolazi kao dar, počast i upotpunjenje ljudskosti u sebi čime se uzdiže prema Božijem zadovoljstvu i rizaluku. Allahu uzvišenom nije potrebna naša žrtva, ona je potrebna nama kao dokaz naše spremnosti da se mijenjamo i uzdižemo na više deredže, da popravljamo sveukupni kvalitetu životnog ambijenta i ispunimo emanet koji smo preuzeli'', kazao je ef. Cikotića.

Kao potrebu aktualnog vremena u kojem žive bosanskohercegovački muslimani ef. Cikotić je akcentirao važnost pravilnog odgoja i obrazovanja.

''Naša konstantna obveza je da dio vremena posvetimo obitelji, da je ne zanemarujemo, da djecu u mekteb šaljemo, da im omogućimo adekvatno obrazovanje i lijep ahlak kao najbolju ostavštinu i najljepši miraz ostavimo. U Kuran-i Kerimu nam je potvrda tome: ''Naredi čeljadi svojoj da molitvu obavljaju i istraj u tome! Mi ne tražimo od tebe da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A samo one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak'', dodao je.

U završnoj poruci podsjetio je okupljene vjernike na imperativ očuvanja osnovnih postulata islamskog učenja, slobode i ljudskog dostojanstva.

''U ovim danima spoznaje, žrtve, solidarnosti i radosti, dok razborito razmišljamo i o svojoj sudbini promišljamo - moramo uložiti poseban napor da slobodu koju imamo sačuvamo, da osnažimo svoju čistu vjeru i ojačamo naše jedinstvo'', poručio je Cikotić.

Kopirati
Drag cursor here to close