Blauwe

Amsterdam odbacio zahtjev da se ezan pušta preko zvučnika

Kako navode lokalni mediji, Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom nije podržalo prijedlog da se ezan s džamije u Amsterdamu pušta preko zvučnika.
Kultura / Vjera | 31. 10. 2019. u 10:46 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amsterdam je odbacio zahtjev uprave džamije Blauwe da ezan, poziv na molitvu, puštaju preko zvučnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode lokalni mediji, Gradsko vijeće je donijelo odluku kojom nije podržalo prijedlog da se ezan s džamije u Amsterdamu pušta preko zvučnika.

Početkom listopada ove godine u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj nizozemski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika.

Uprava džamije Blauwe u četvrti Nieuw West je izrazila želju da ova bogomolja bude prva u nizozemskoj prijestolnici koja će vjernike na džumu-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je također u srijedu izjavila da ne podržava plan da se ezan u džamiji u Nieuw Westu pušta preko zvučnika. U razgovoru s novinarima, Halsema je izjavila da "još uvijek nije pravo vrijeme" da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

"Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu", kazala je gradonačelnica.

Imam džamije Yassin Elforkani je ranije u izjavi za medije kazao kako vjeruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu.

Ideja je odmah naišla na oštre kritike i komentare u nizozemskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i euroskeptične nizozemske Slobodarske partije (PVV) koju predvodi Geert Wilders.

Muslimanski poziv na molitvu u Nizozemskoj ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradska vijeća imaju ovlasti da utvrde moguća ograničenja.

U gradu Leerdamu, naprimjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. Ipak, poziv na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close