Značajna ličnost

Znate li tko je bio Mostarac Esad Kojić?

Esad Kojić je bio član inicijativnog odbora 'Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet' u Mostaru 1991. g.
Kultura / Vjera | 28. 12. 2019. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Karađoz-begovoj medresi održan je prigodan program kojim je obilježena deseta godišnjica smrti predratnog, ratnog i poratnog predsjednika Odbora islamske zajednice (IZ) Mostar hadži Esada Kojića.

Govornici na ovoj večeri sjećanja bili su aktualni predsjednik Medžlisa IZ Džafer Alić, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i Hasan Eminović.

Hadži Esad Kojić, sin Omerov i Fatin rođen je u Mostaru 1.1. 1930.g. Potiče iz ugledne mostarske ulemanske obitelji. Bio je učenik Niže okružne medrese u Mostaru do njenog zatvaranja, a potom i Gazi Husrev-begove u Sarajevu.

"Osvjetljavamo ulogu rahmetli Esada Kojića, dugogodišnjeg predsjednika Odbora islamske zajednice (ekvivalent današnjem Medžlisu islamske zajednice) koji je uradio veliki posao, veliku zadaću, važnu stvar kada je u pitanju funkcioniranje Islamske zajenice u novijem vremenu. Spomenuta zadaća se odnosi na vakufe, kao temeljnu pogonsku osnovu koja osigurava jedan snažan, dinamičan razvoj IZ.

Kojić je bio vizionar i neumorno je od prvih demokratskih izbora devedesetih godina, radio predano na bilježenju i prikupljanju podataka o vakufskoj imovini. Čekao je pogodan trenutak da IZ u Mostaru podnese zahtjev za povrat nacionilizirane imovine. Te odluke su donesene sredinom devedesetih godina čime je višedesetljetna nepravda uzurpacije, nacionalizacije, eksproprijacije vakufske imovine koja je od tadašnjeg, ali i bivših sistema oduzimana IZ.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održanog događaja

Na taj način IZ je ušla u posjed svojih nekretnina koje su bile spaljene do temelja. Esad Kojić je, nesumnjivo, uradio jedan bazni posao ono što su potonji predsjednici (op.a. Odbora/Medžlisa IZ) radili, posebno predsjednik Ramiz Jelovac. Ovaj događaj je evociranje sjećanja na tog velikog čovjeka, na ovaj način obilježavamo desetu godišnjicu njegove smrti.

Hoću reći još jednu važnu stvar - obitelj Kojić u Mostaru egzistira više od četiri stoljeća, s punim duhovnim kontinuitetom. Njegovi nasljednici su istim kontinuitetom nastavili brinuti o vakufima i ulagati u vakufe. To je za nas nemjerljivo veliko saznanje, te prosto i nemam pravih riječi kada govorim o tom čovjeku (op.a. o Esadu Kojiću), a uradio sam studiju na temu vakufa u Mostaru koju sam posvetio upravo tom čovjeku", kazao je za Bljesak.info muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Na funkciji predsjednika Odbora Islamske zajednice Mostar Esad Kojić je sve svoje znanje, stručnost i energiju posvetio prikupljanju dokumentacije za povrat vakufske imovine.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održanog događaja

"Svaka biografija ne prati slijed koji se događao čovjeku, nego prati slijed povijesnih koneksta. Hadži Esad Kojić je jedna vrlo zanimljiva ličnost čija biografija na simboličan način može govoriti o povijesnom toku i konekstu kroz koji su prolazili muslimani u Mostaru. On je bio član obitelji koja se bavila trgovačkim poslovima, te je bio običaj da od svojih prihoda financiraju vjersku službu.

Bio je i pripadnik Mladih muslimana. Zbog svojih stavova bio je osuđen u procesu protiv Mladih muslimana 1949. godine. Nakon izlaska iz zatvora, zaposlio se u općinskim službama. 1990. godine izabran je za predsjednika Odbora IZ i tada je počeo sa prikupljanjem katastarskih čestica sa evidencijom vakufske imovine koja je u onom režimu oduzimana od IZ.

Evidencija koju je Kojić radio bila je osnov za povrat vakufske imovine odlukom Skupštine općine Mostar koju je potpisao tadašnji gradonačelnik Safet Oručević, kao i za njenu dopunu 1998. godine. Ovo je jedinstven slučaj u BiH, jer se u drugim sredinama to nije dogodilo. U drugim sredinama se još uvijek vode administrativni sporovi oko vakufske imovine", kazao je za Bljesak.info Hasan Eminović.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održanog događaja

Kako se radi o jakoj važnoj ličnosti iz povijesti Mostara, Eminovića smo pitali koliko su mladi upoznati sa radom i djelom Esada Kojića: "Mladi, nažalost, zaokupljeni svojim problemima, zaokupljeni civilizacijskim kontekstom koji žive uopće se ne osvrću ni na jednu biografiju, ne samo na Esada Kojića, nego ni na biografije nogometaša, istaknutih ličnosti ovoga grada, političare, umjetnike.

Vjerujem da nema velikog broja srednjoškolaca ili studenata koji mogu nabrojati bar 10 imena koji su na neki način obilježili život ovoga grada, kako u kulturnom, tako i u drugim segmentima. Ne postoji uopće interes za biografijama, za doprinos nekim ljudima ...", kazao je Eminović.

Esad Kojić je bio član inicijativnog odbora 'Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet' u Mostaru 1991. g. Nekoliko godina, tijekom rata i nakon prestanka ratnih prilika obavljao je i funkciju predsjednika Nadzornog odbora 'Merhameta', Nadzornog odbora Karađoz-begove medrese. Hadži Esad Kojić na ahiret je preselio u Mostaru je 28. prosinca 2009. g. u svojoj osamdesetoj godini života.

Kopirati
Drag cursor here to close