Porgram

U Mostaru započela jednomjesečna manifestacija o poslaniku Muhammedu

Manifestaciju su uz Medžlis IZ organizirali Karađoz-begova medresa, Centara za učenje Kur'ana, Info-servis za mlade, Mreža mladih Muftijstva mostarskog. Kulturno edukativni centar za ženu 'Sehara' i odjel za brak i obitelj.
Kultura / Vjera | 09. 11. 2018. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je započela jednomjesečna manifestacija posvećena obilježavanju mjeseca rođenja posljednjeg Božjeg poslanika Muhameda a.s. Manifestaciju pod nazivom 'Uzor si mi, Poslaniče' otvorio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

"Nadam se da će programski sadržaji pronaći one koji će iz njih izvući pouke. Ako bude iskrene vjere i ako bude moralne dosljednosti među nama moguće je uraditi puno na zbližavanju i povezivanju našeg povjerenja, naših džemata i naše zajednice", poručio je muftija Dedović.

Programe i ciljeve manifestacije predstavili su glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. Ciljevi manifestacije, kako je istaknuo hafiz Tulek, su iznova približiti život, djelo i misiju Muhameda a.s. muslimanima u Bosni i Hercegovini, posebno mladim generacijama.

Manifestacija će imati 20 programa namijenjenih svim starosnim strukturama stanovništva. Uz nadu da će muslimani iz svakog programa izaći bolji za sebe, bolji za svoju obitelj i s čistijom dušom glavni imam Dino ef. Maksumić je podsjetio na važnost donošenja salavata na Poslanika što je jedan od vidova izricanja ljubavi prema njemu.

Manifestacija je započela tijekom petka kada je ispred Karađoz-begove džamije održana promo materijala. U nedjelju 11.11. od 13:30 sati će biti održana završnica mektebske olimpijade u futsalu (dvorana O.Š. Zalik). U petak 16.11. od 17 sati održat će se predavanje 'Muhammed s.a.v.s. - bezvremenska inspiracija čovječanstvu (centar 'Kralj Fahd).

Već 17.11. održat će se radionica 'Izvrsnost po receptu Poslanika s.a.v.s.' (prijave se mogu izvršiti na FB stranici Kulturno-edukativnog centra za žene 'Sehara'). Istog dana od 17 sati bit će promovirane knjige edukatorice za duhovni rast i razvoj Hidajete Mahalbašić (centar 'Kralj Fahd').

Foto: Bljesak.info / S otvaranja manifestacije

U ponedjeljak 19.11. poslije jacija-namaza održat će se središnja mevludska svečanost kada će biti proglašen pobjednik literarnog natječaja na temu 'Poslanik me podučio' (Karađoz-begova džamija). Mevlud će se poslije jacija-namaza održati i u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju (18.11.), Dračevicama (18.11.), Gornjoj Drežnici (20.11.), Podgoranima (23.11.), Gnojnicama (25.11.), Šarića džamiji (25.11.), naselju Humi (26.11.), te Livču (1.12.).

Ulična akcija podjele hadisa i poslastica održat će se 19.11. od 13 sati (plato ispred Karađoz-begove džamije), od utorka do četvrtka (20.-22.11.) bit će upriličene posjete osnovnim školama, a 20.11. od 9 sati održat će se akcija uređenja, odnosno ekološka akcija na Musali.

U subotu 24.11. od 18:30 sati bit će održan kviz znanja za mlade (prostoije BZK 'Preporod' na Tepi), dok je za nedjelju 25.11. poslije jacija-namaza predviđena večer Kur'ana i mevluda za žene (Baba-Beširova džamija na Balinovcu). U ponedjeljak 26.11. od 19 sati održat će se promocija knjige 'Muhammed, a.s. - Poslanik čovječanstvu' autora Mirze ef. Mešića, a pored njega promotor će biti i dr. Nezir Halilović (Studentski hotel 'Mostar').

U nedjelju 2. prosinca od 18:30 sati bit će upriličeno žensko edukativno druženje sa Lejlama. Predavači će biti prof. Lejla Mezit, prof. Lejla Obradović - Boškailo, prof. Lejla Mušić (prostorije BZK 'Preporod' na Tepi). Poslije jacija-namaza u ponedjeljak 3.12. održat će se večer Kur'ana CUK-a, a sudionici će biti imami MIZ Sarajevo, MIZ Mostar, polaznici CUK-a, profesori Karađoz-begove medrese, a gost predavač će biti prof. hafiz Abdulaziz Drkić (Bijela džamija u Vrapčićima).

U nedjelju (18.11. od 13:30 do 15 sati - Kantonalna bolnica 'dr. Safet Mujić, 25.11. od 17 do 18 sati - Centar za stare i iznemogle osobe, 2.12. od 18 do 21 sat - Dječji dom), te u utorak (20.11. od 9 sati - Narodna kuhinja) bit će upriličene humanitarne posjete građanima.

Poslije jacije namaza petkom održavat će se predavanja 'O vjernici' u Ćose Jahja hodžinoj džamiji na Musali. (16.11., predavač hfz. Jusuf ef. Bećoja; 23.11., predavač Adis ef. Gosto; 30.11., Ensar ef. Vila).

Četvrtkom od 19 sati bit će održan ciklus predavanja za mlade na temu 'Poslanik u priči'. Predavanja će se održati (15.11., predavač prof. Suljo ef. Cikotić; 22.11., prof. Fejruz Abaza; 29.11., prof. Lejla Obradović - Boškailo; 6.12., prof. Harun Macić) u Karađoz-begovoj medresi. Zatvaranje manifetacije održat će se 8.12. u Narodnom pozorištu od 19 sati uz večer ilahija i kasida.

U prigodnom obraćanju na svečanom otvorenju manifestacije muftija mostarski Salem ef. Dedović je protumačio kur'anski ajet o misiji Božjeg poslanika i standardiziranju moralnih normi u muslimanskoj zajednici, čije je ishodište iskrenost, samilost, međusobno povjerenje jednih u druge. "Bez tih vrijednosti ne ide. Nismo onda na pravome sljedbeničkom putu ako to nedostaje i ako to fali. To mora biti na početku svih početaka", kazao je muftija.

Manifestaciju su uz Medžlis IZ organizirali Karađoz-begova medresa, Centara za učenje Kur'ana, Info-servis za mlade, Mreža mladih Muftijstva mostarskog. Kulturno edukativni centar za ženu 'Sehara' i odjel za brak i obitelj. U glazbenom dijelu programa su nastupili zborovi Medrese i Mreže mladih Mostarskog muftijstva uz glazbenu pratnju Adnana Pajevića.

Kopirati
Drag cursor here to close