Potpisani protokoli

U Mostaru će se obnoviti još pet vjerskih objekata

Kultura / Vjera | 28. 11. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u Ankari (Turska) potpisan niz protokola za ponovnu izgradnju vjerskih objekata u Mostaru. Tim povodom upriličen je prijem za direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaida Zajimovića koji je sa predstavnicima Generalne direkcije vakufa Republike Turske razgovarao o projektima koji se trenutno realiziraju u BiH, kao i o budućim projektima.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem, potpisali su novih pet protokola koji se odnose na rekonstrukciju ili ponovnu izgradnju vakufskih vjerskih objekata na području Mostara, odnosno Medžlisa IZ Mostar.

Potpisani su sljedeći protokoli:

Protokol o ponovnoj izgradnji Ali-hodžine džamije u Mostaru
Protokol o ponovnoj izgradnji džamije Fatime Kadune
Protokol o ponovnoj izgradnji Hadži Baline džamije
Protokol o ponovnoj izgradnji Hadži Murat Spahijinog mesdžida (Galčići)
Protokol o ponovnoj izgradnji Opijačeve tekije (Šehovina).

"Osim potpisivanja protokola razgovora je bilo i o problematici s kojom se Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH suočava tijekom realizacije trenutnih projekata. Također i o budućim projektima koji se pripremaju za narednu godinu", dodaje Zajimović.

Na kraju je zahvalio dr. Adnanu Ertemu na pomoći i podršci koju Generalna direkcija vakufa Republike Turske pruža razvoju vakufa u BiH, kao i rekonstrukciji vakufa iz osmanlijskog perioda.

"Naime radi se o objektima koji su izgrađeni u Osmanlijskom periodu i koji su u proteklim društevno-političkim sistemima porušeni. Realizacijom ovih projekata Medžlis IZ Mostar polako zaokružuje projekat revitalizacije i obnove vjerskih objekata na području Grada Mostara", pojasnio je Zajimović za Preporod.info.

Kopirati
Drag cursor here to close