Ivanjski krijesovi

Tradicionalno zapaljeni svitnjaci u čast Ivanu Krstitelju

U slavenskim narodima ivanjski su običaji vezani uz vodu, plodnost i obredno čišćenje.
Kultura / Vjera | 23. 06. 2020. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivanjski krijesovi (svitnjaci) običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer. Ova tradicija vezana je uz žetvene običaje i početak ljeta.

Od starine ovi se običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, te je to bio najduži dan u godini. Reformom kalendara pape Grgura XIII. i prihvaćanjem gregorijanskog kalendara, ljetni suncostaj pada oko 21. lipnja. Ivanjske su svečanosti ipak u mnogim dijelovima Europe ostale vezane uz svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja.

U slavenskim narodima ivanjski su običaji vezani uz vodu, plodnost i obredno čišćenje. Obično su djevojke bacale cvjetne vijence u vodu i prema načinu kako plutaju proricale budućnost, mladi su parovi preskakivali krijesove.

Paljenje svitnjaka uoči svetkovine sv. Ivana Krisitelja običaj je u Hercegovini.

S druge strane u gotovo svim hrvatskim krajevima postojali su ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti.

Kopirati
Drag cursor here to close