Lijepo i svečano

Saborna crkva u Mostaru proslavila svoju slavu Trojčindan

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski čestitajući Mostarcima slavu poručio je da vole ljude oko sebe i paze jedni na druge.
Kultura / Vjera | 21. 06. 2021. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saborna crkva Svete trojice u Mostaru proslavila je u nedjelju svoju slavu Trojčindan, a u Mostaru je za ovaj praznik uvijek posebno lijepo i svečano.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz služenje svećenstva iz Mostara, Konjica, Trebinja i Nikšića, dok je na liturgiji pojao Crkveni zbor "Sveti novomučenik Stanko" iz Nikšića koji je došao da uveliča slavu u Mostaru.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski čestitajući Mostarcima slavu poručio je da vole ljude oko sebe i paze jedni na druge.

Foto: www.topportal.info / Saborna crkva u Mostaru proslavila svoju slavu Trojčindan

"Mi smo bića stvorena za vječnu zajednicu s Hristom, s Bogom našim, sa Svetom Trojicom, ali i jedni s drugima, tako da pazimo jedni na druge, tako da dok smo još uvijek ovdje na zemlji gledamo da se pripremimo za vječni život. To ćemo raditi tako što ćemo nastojati da sve oko nas volimo, da nikoga ne mrzimo, da naše srce preobražavamo i čistimo, oljubavljujemo i tako primamo Svetoga Duha. Bog naš je Bog ljubavi i Bog slobode i dao nam je slobodu. On ništa ne čini na silu. Tko hoće blagodat i vječni život on će to i dobiti ako se za to potrudi i pripremi svoje srce i svoju dušu za to", kazao je vladika Dimitrije.

Besjedeći na svetoj arhijerejskoj liturgiji iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović poručio je da je na današnji dan sišao Sveti duh na apostole i da je na današnji dan ustanovljena Crkva Božja.

"Današnji praznik je ispunjenje Božje tajne spasenja. Danas je ispunjenje svega onoga što nam je obećano, danas je ispunjenje Božijeg zaveštanja koje je dao čovjeku. Neka bi Duh Sveti sišao na sve nas, neka bi postali djeca Crkve Božije, neka bi u nama potekla voda živa, neka bi naša njedra postala otvorena za blagodat i milost Božju koja se tako bogato izljeva/izlijeva na sve nas", poručio je iguman Danilo.

On je podsjetio da je Gospod stradao da nas mučenike svoje sačuva u jedinstvu. ”Jedinstvo crkve je zadatak koji ima svako od nas, svećenik ili vjernik”, naglasio je iguman Danilo. On je proučio da svaki čovjek svojim krštenjem postaje član Crkve i član jedne velike porodice, ”jer Crkva smo svi mi”.

Svećenik Radivoje Krulj čestitao je slavu Mostarcima i zahvalio se ovogodišnjim kumovima Borisu Peški i Zdravku Gutiću, te omladini koja je pomogla da se pripremi slava crkve. Poručio je vjernicima da je važno da grade zajedništvo.

"Samo zajedno – i kada ispravljamo jedni druge, kada ukrašavamo jedni druge, kada pružamo ruke jedni drugima i onda će biti i budućnosti za nas u ovom gradu i za ovaj grad", kazao je Krulj.

Foto: www.topportal.info / Saborna crkva u Mostaru proslavila svoju slavu Trojčindan

Zdravko Gutić pozdravio je prisutne u svoje i u ime Borisa Peške, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje slavi, ističući da su sretni što se u Mostaru izdigla Saborna crkva i što se izdiže srpska zajednica, prenosi Top Portal.

"Sanjali smo 30 godina da se naša crkva u Mostaru izdigne. Svi smo dali koliko smo mogli i umjeli. Ima još mnogo toga da se uradi, ali uraditi će se", poručio je Gutić.

Svećenik Ostoja Knežević, starješina Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog i tvrdoškog u Nikšiću kazao je da su Nikšićani sretni što su na slavi u Mostaru i da se tu osjećaju, kao svoji među svojima.

"U ovaj grad su dolazili i naši preci raznim povodima. Nikšić i Mostar postaju dva značajna centra naše velike Hercegovine. Tako je bilo i neka tako i ostane", kazao je Knežević.

Slavu su svojim pojanjem uljepšala i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku. Spremali su se za slavu svoje crkve i nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Kopirati
Drag cursor here to close