Novi mandat

Reis Kavazović pozvao muslimane u BiH na očuvanje europskog identiteta

Kavazović (55) je na dužnost reisa prvi put izabran 2012. naslijedivši na tom mjestu Mustafu Cerića, a novi sedmogodišnji mandat Sabor Islamske zajednice mu je povjerio u listopadu.
Kultura / Vjera | 22. 11. 2019. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosadašnji poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je preuzeo još jedan sedmogodišnji mandat na toj dužnosti te je tim povodom pozvao muslimane koje predvodi da pažljivo njeguju svoj europski identitet i grade odnose povjerenja i suradnje s pripadnicima drugih vjera.

"Mi smo zajednica muslimana s europskim identitetom, iako bi neki u Europi željeli da to nismo. Slušamo i neke od njihovih neodmjerenih i nedobronamjernih izjava i dobro ih i na pravi način razumijemo. Mi nikome ništa ne dugujemo, drugi su se o nas ogriješili, više puta u europskoj povijesti. No, svjesni smo da je svijet pun grešnika i da s tim moramo živjeti. Povijest ima svoj sud, ljudsko trajanje je kratko, a sila i moć su varljivi i prolazni", kazao je reis Kavazović.

Mi ćemo ostati i kao narod i kao zajednica posvećeni dobru, miru i suradnji među ljudima, jer je to naše poslanje i naša misija, poručio je Kavazović u svojoj hutbi (propovijedi) tijekom molitve upriličene u povodu njegova ponovnog ustoličenja za reis-ul-ulemu muslimana koji žive u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji te Srbiji i Crnoj Gori.

Kavazović (55) je na dužnost reisa prvi put izabran 2012. naslijedivši na tom mjestu Mustafu Cerića, a novi sedmogodišnji mandat Sabor Islamske zajednice mu je povjerio u listopadu.

Kavazović se školovao u BiH te na Šerijatskom fakultetu Sveučilišta Al-Azhar u Kairu, gdje je studirao od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju obranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz područja šerijatskog prava.

Prije rata je bio imam u Srebreniku i Gradačcu, dok je dužnost muftije tuzlanskog obavljao u razdoblju od 1992. do 2012. 

U njegovom je životopisu zapisano i kako su ga nedugo nakon imenovanja na dužnost tuzlanskog muftije, pri povratku sa službenog puta u Zagreb, u Konjicu zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Sadašnji poglavar bosanskohercegovačkih muslimana u zatočeništvu je proveo sedam ratnih mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close