Mostar

Predstavnici obrazovnih institucija Mostara i županije na zajedničkom iftaru

Uoči iftara predstavnici Univerziteta Çanakkale Onsekiz Mart predstavili su svoju instituciju nudeći brojne pogodnosti za sve one koji se odluče školovati u toj instituciji u Turskoj.
Kultura / Vjera | 03. 06. 2018. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut 'Yunus Emre' Mostar i univerzitet Çanakkale Onsekiz Mart organizirali su zajednički iftar za službenike obrazovnih institucija iz Mostara i Hercegovačko - neretvanske županije.

Programu su nazočili generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, pomoćnik rektora Univerziteta Çanakkale Onsekiz Mart prof. dr. Mustafa Görün sa peteročlanim izaslanstvom, dekani i profesori Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, direktori osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije u kojima se u sklopu projekta 'Moj izbor je turski' izučava turski jezik kao drugi strani, profesori turskog jezika, kao i predstavnici Kaymek Mostar.

Uoči iftara predstavnici Univerziteta Çanakkale Onsekiz Mart predstavili su svoju instituciju nudeći brojne pogodnosti za sve one koji se odluče školovati u toj instituciji u Turskoj.

Prilikom otvorenja programa gostima se obratio direktor instituta 'Yunus Emre' Yunus Dilber, koji se tom prilikom zahvalio Univerzitetu Çanakkale Onsekiz Mart na doprinosu koji je omogućio ovaj lijepi program.

Prof. dr. Mustafa Görün predstavio je Univerzitet Çanakkale Onsekiz Mart koji je osnovan 1992. godine i zauzima 30. mjesto među 200 turskih univerziteta, te kao takav predstavlja prestižan univerzitet sa jakom tradicijom.

Od 53 000 studenata, 1300 dolazi iz zemalja van Republike Turske. Iako na Univerzitetu ima studenata iz Bosne i Hercegovine, nema studenata iz HNŽ. Ove godine od stranih studenata koji će biti primljeni na Univerzitet, 60% će biti sa područja Balkana. Studenti koji izvrše online prijavu, bit će izabrani putem poena koje nosi njihova diploma i ne moraju pristupiti prijemnom ispitu.

Po završetku govora prikazan je promotivni video Univerziteta Çanakkale Onsekiz Mart, a potom je upriličen iftar za sve goste. Program je završen razmjenom prigodnih darova. Darove su dobili direktor instituta 'Yunus Emre' Mostar, Univerzitet 'Džemal Bijedić' Mostar i ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close