Susret u Trebinju

Predsjednik Vlade RS obećao pomoć za Sabornu crkvu u Mostaru

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije izrazio je zahvalnost premijeru Viškoviću zbog posjete Trebinju i Hercegovini
Kultura / Vjera | 09. 02. 2019. u 19:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u petak u Trebinju da će Vlada Srpske i u narednom periodu podržati sve aktivnosti Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, prvenstveno završetak Sabornog hrama u Mostaru i izgradnju duhovnog centra u selu Mrkonjići.

Višković je, nakon sastanka sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem, istaknuo da Vlada Republike Srpske neće dozvoliti da se zaustave radovi na hramu u Mostaru, navodeći da Vlada Federacije BiH (FBiH) i međunarodna zajednica nisu našli za shodno da pomognu obnovu ovog značajnog objekta Srpske pravoslavne crkve.

"Morao sam zajedno sa vladikom Dimitrijem da konstatiram da Vlada FBiH i cijeli međunarodni svijet, koji punim ustima priča o demokraciji, suživotu i jednakim pravima, ne računajući Španjolsku, nije pomogao izgradnju ove crkve", naveo je Višković.

On je rekao da će u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije vidjeti da i ona pomogne završetak radova, ali i buduće Vijeće ministara i Vlada FBiH. "Vidjet ćemo i da 'Šume Srpske' doniraju građu koja je neophodna da se hram završi", naveo je Višković.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije izrazio je zahvalnost premijeru Viškoviću zbog posjete Trebinju i Hercegovini, navodeći da je Vlada Republike Srpske uvijek imala razumijevanja za sve potrebe Eparhije na čijem je čelu.

"Na nama je da radimo sa ljudima, prvenstveno sa mladim ljudima, koji su naš glavni resurs, da oni budu obrazovani, kulturni, da imaju i vjeru, ali da razvijaju i intelektulane sposobnosti", rekao je vladika Dimitrije.

On je poručio da će svi projekti u Eparhiji imati smisla samo ako bude imao tko da se u njima moli Bogu. "Kao što će škole imati smisla ako u njima ima tko da uči. To su projekti za naše buduće generacije", istaknuo je vladika Dimitrije. Posjetom vladici Dimitriju premijer Višković završio je dvodnevnu posjetu Trebinju.

Kopirati
Drag cursor here to close