Nastupio je ramazanski Bajram

Poruka iz Mostara: Obnovimo vjeru u Boga

Na području Muftiluka mostarskog bajram-namaz se klanjao u 147 džamija i mesdžida.
Kultura / Vjera | 04. 06. 2019. u 06:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 4. lipnja izlaskom sunca nastupio je ramazanski Bajram. Centralna svečanost za područje muftijstva mostarskog održana je u Carevoj džamiji u Stocu.

Veliki broj vjernika na području Mostara okupio se na klanjanju Bajram namaza u dvorani u Sjevernom logoru gdje je molitvu predvodio glavni mostarski imam Dino ef. Maksumić.

"Nitko nam, osim nas samih, ne može pričiniti ni sreću niti zadovoljstvo, samo vlastita djela ili nedjela rađaju slatkim ili gorkim plodovima. Čuvajte se teških riječi, našoj zemlji one su najteži teret. Kada o ljudima sudite, pravedni budite., jer je to najbliže bogobojaznosti.

Trebamo zaustaviti privatizaciju javnih ustanova i institucija, a posebno pravosudnih koja je na djelu. Uzurpirana institucionalnost se pretvara u nepravdu i nasilje, a nekontrolirana moć se pretvara u nasilje i zulum. Upozoravamo odgovorne ljude da se odgovornost za stanje u zemlji neće moći adresirati na kriminalne grupe, već na njih, domaće i međunarodne institucije i odgovorne osobe koje izbjegavaju vršenje zakonski propisanih uloga", kazao je između ostaloga u svome obraćanju Dino ef. Maksumić.

"Neka svaki čovjek, svaki musliman, ma gdje bio, obnovi svoju vjeru u Boga. Nemojmo zaboraviti Kur'anske poruke: tko učini trun dobra - vidjet će ga, tko učini trun zla - vidjet će ga. Razveselimo one koji su u nevolji - stare i nemoćne. Susretnimo se sami sa sobom i izvagajmo količinu dobrih i loših postupaka. Budimo iskreni i strogi prema sebi, te zaboravimo mane koje tražimo kod drugih ljudi", kazivao je među ostalim Maksumić.

"Živimo našu vjeru kako to treba da čine dobri muslimani. Podijelite radost Bajrama sa svojim bližnjima, susjedima i prijateljima. Neka nam Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra, neka među nama vlada sloga. Neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje i neka u milosti Božjoj nađemo utočište od slabosti naših", kazivao je Maksumić.

Na području Muftiluka mostarskog Bajram-namaz se klanjao u 147 džamija i mesdžida.

Ramazanski Bajram važan je islamski blagdan koji se održava svake godine nakon ramazana, islamskog svetog mjeseca posta i odricanja. Ovim blagdanom obilježava se završetak 29 ili 30-dnevnog posta od izlaska do zalaska Sunca. Ramazanski Bajram traje tri dana, a u BiH se drugi dan tog blagdana obilježava kao dan šehida, te se posjetama grobovima ubijenih i umrlih odaje počast.

Redakcija portala Bljesak.info svim vjernicima muslimanima čestita blagdan - Bajram mubarek olsun.

Kopirati
Drag cursor here to close