Islamska zajednica

Objavljeni značajni datumi za muslimane u BiH u 2020. godini

Nova hidžretska godina odnosno obilježavanje preseljenja muslimana iz Mekke u Medinu, bit će obilježena u četvrtak, 20. kolovoza.
Kultura / Vjera | 09. 01. 2020. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2020. godini. Prva od četiri odabrane noći, Lejletul-regaib bit će obilježena 27. veljače 2020. godine.

U subotu, 21. ožujka, održat će se Lejletu’l-miradž, noć u kojoj je poslanik Muhammed uzdignut do mjesta do kojeg nikad nitko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine i gdje je, prema Svetoj knjizi, razgovarao s Bogom.

Noć koja najavljuje dolazak Ramazana, Lejletul-berat, bit će obilježena u utorak, 7. travnja. To je noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu.

Sveti mjesec Ramazan počinje u petak 24. travnja. Inače, mjesec Ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako mjesec posta pomjera svake godine za 10 dana.

Najodabranija noć prema muslimanskom vjerovanju, Lejletul-kadr, bit će obilježena u utorak, 19. svibnja 2020. godine. Lejletul-kadr je noć vrijednija od tisuću mjeseci, a u njoj je počela objava Kur’ana. Prvi dan ramazanskog Bajrama nastupit će 24. svibnja 2020. godine, dok će Dan šehida biti obilježen 25. svibnja.

Tradicionalni mevlud na Buni, odnosno Blagajskoj tekiji, bit će upriličen u subotu, 30. svibnja. Tradicionalni dani Ajvatovice otpočet će u nedjelju, 28. lipnja.

Dan sjećanja na žrtve Srebrenice i obilježavanje 25. godišnjice genocida bit će obilježen u subotu, 11. srpnja. Dan sjećanja na žrtve Prijedora i doline Sane bit će obilježen devet dana kasnije, 20. srpnja (ponedjeljak).

Dan Arefata, odnosno dan pred obavljanje tavafa (hodočašća K’abe u Mekki) bit će obilježen u četvrtak, 30. srpnja. Dan Arefata je dan kada hodočasnici iz cijelog svijeta posjećuju brdo iznad Mekke i na njemu mole za svoje najbliže.

Kurban - bajram bit će obilježen u petak 31. srpnja. Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, a običaj je klanje kurbana – što je tradicija Božjeg poslanika Ibrahima – i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, susjedima; i dani hadža – dan boravka nekoliko milijuna muslimana u Mekki i Medini. Kurban bajram traje četiri dana.

Nova hidžretska godina odnosno obilježavanje preseljenja muslimana iz Mekke u Medinu, bit će obilježena u četvrtak, 20. kolovoza. Potom slijedi Dan Ašure, koji nastupa u subotu, 29. kolovoza. Posljednji značajni datum u ovoj godini, dan rođenja poslanika Muhammeda bit će obilježen u četvrtak. 29. listopada.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu. Opise značajnijih datuma možete pročitati ovdje.

Hidžra se dogodila 622. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close