Svečarski

Obilježeno 150 godina od dolaska trapista u BiH

Čestitke je uputio i državni tajnik i izaslanik ministrice kulture u Vladi RH Ivica Poljičko koji je otvorio izložbu raznih vrijednih predmeta otaca trapista
Kultura / Vjera | 23. 06. 2019. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod geslom 'Marija Zvijezda u Banjoj Luci, Europa u Bosni i Hercegovini', u kripti trapističke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci, 21. lipnja priređen je prigodni program i otvorena izložba u povodu 150. obljetnice opatije i samostana redovnika trapista Marija Zvijezda pokraj Banje Luke.

Na programu i otvaranju izložbe bili su nazočni brojni ugledni gosti iz crkvenog i društveno-političkog života te pojedini predstavnici drugih vjerskih zajednica. Riječi pozdrava i dobrodošlice svima uputio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

"Danas sam - vjerujem kao i svaki od Vas radostan i Bogu zahvalan, što smo se u ovom lijepom crkvenom zdanju okupili na ovoj prigodnoj svečanosti u povodu velikog, jedinstvenog Jubileja - 150-te obljetnice dolaska pionira europske kulture i civilizacije u ovaj kraj i zemlju.

Ima i nas, dragi i poštovani prijatelji i ovdje nazočnih iz više europskih zemalja pa čak i predstavnika afričkog kontinenta, iz Južno-afričke unije, s neuništivih tragova, velikog Europljanina i ujedno velikog Afrikanca Sluge Božjega Franza Pfannera", kazao je biskup Komarica te podsjetio da cistercitski red strožeg opsluživanja trapisti vuče porijeklo iz monaške tradicije evanđeoskog života, koja se nalazi u Pravilu samostana svetog Benedikta iz Nursije (Italija) osnivača velezaslužnog reda Benediktinaca, koji je živio pod kraj 5. i u prvoj polovici šestog stoljeća.

Kazao je da mu je glavno geslo: Ora et labora - Moli i radi. Dodao je da je Red reformiranih cistercita osnovan u Francuskoj pol. 17. stoljeću te da im je sve zajedničko kao i da žive isposničkim životom.

Program je moderirao mons. Ivica Božinović, a započet je pjesmom Alma Redemptoris Mater koju je otpjevao zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

Uslijedile su brojne čestitke, a prvu je uputio kardinal Puljić koji je istaknuo da je opat Franz Pfanner doveo Europu u BiH i da je po njemu i trapistima Bosna i Hercegovina davno ušla u Europu. Kazao je da je i on odrastao uz trapiste jer se njegova rodna kuća nalazi nedaleko od samostana Marija Zvijezda dodajući da trapisti jesu izabrali siromaštvo, ali da su bili bogati srcem.

Rekao je da i danas trebaju nastaviti tamo gdje su oni stali. "Danas je šteta što Banja Luka ne zna cijeniti kako je prva žarulja u BiH ovdje zasjala, a da ne govorimo o drugome... Dovoljno je da ne zaboravimo prošlost – tko zaboravi prošlost gubi svoju budućnost", kazao je kardinal Puljić, prenosi Katolička tiskovna agencija (kta).

Prigodnu riječ uputio je i Dom Armand Veilleux u ime cistercitskog i trapističkog Reda ističući da su trapisti mogli živjeti bratstvo i učiniti brojna velika djela upravo zato jer su bili nadahnuti Božjom riječju i živjeli u skladu s redovničkim pravilima. Mons. Henryk Jagodzinski u svojoj čestitci rekao je da se apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto 'rado pridružuje u zahvaljivanju na ovom djelu, rođenom iz vjere i ljubavi prema ovoj zemlji', te dodao da je otac Pfanner bio 'čovjek nepokolebljive vjere'.

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je radost što opat Pfanner kao i on dolazi iz Austrije te čestitao ovu veliku obljetnicu. Riječi čestitke uputio je i gradonačelnik Radojičić te ukazao na važnost koju redovnici trapisti imaju za ovaj grad.

Čestitke je uputio i državni tajnik i izaslanik ministrice kulture u Vladi RH Ivica Poljičko koji je otvorio izložbu raznih vrijednih predmeta otaca trapista i zapisa koji govore o njihovoj bogatoj prošlosti.

Direktor Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić u svom je izlaganju donio kratki prikaz bogate prošlosti opatije Marije Zvijezda i redovnika trapista pojašnjavajući da su oni težili za jednostavnošću i životu u osobnom siromaštvu i askezi.

Na kraju prvog dana obilježavanja 150. obljetnice opatije i samostana redovnika trapista Marija Zvijezda pokraj Banje Luke pod geslom 'Marija Zvijezda u Banjoj Luci, Europa u Bosni i Hercegovini', u večernjim satima 21. lipnja u trapističkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci Svetu misu zadušnicu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i izaslanikom generalnog poglavara trapističkog reda iz Rima opatom Dom Armandom.

Koncelebrirala su 22 svećenika, a okupili su se brojni vjernici među kojima i predstavnici raznih institucija uključenih u proslavu ove velike obljetnice kao i pojedini katolici aktivni u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, navodi se u izvještaju kta.

Kopirati
Drag cursor here to close