Uzor si mi, Poslaniče

Muftija mostarski: Ovo je grad džamija i civilizacije

Za sam događaj obilježavanja mevluda, muftija je ocijenio kako se radi o mubarek događaju jer se u njemu prepoznaju obrisi ljekovitog svjetla vjere i nade
Kultura / Vjera | 09. 11. 2019. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralni mevludski program obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja posljednjeg Božjeg Poslanika, Muhameda a.s., na području Mostara upriličen je u petak navečer u prepunoj Sinan-pašinoj džamiji na Mejdanu. Program su priredili zborovi Medžlisa IZ-e Mostar i Karađoz-begove medrese.

Značaj obilježavanja mevluda i slijeđenja prakse Muhameda a.s. u uvodnoj poruci akcentirao je glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. "Mi se našeg Poslanika prisjećamo svakodnevno, kroz svaki ezan, u svakom namazu, svakom proučenom salavatu. Međutim, postoje određeni trenuci i datumi kada ta sjećanja trebamo intenzivirati, kako bismo izučavali njegov životopis i razumijevali njegove poruke", kazao je ef. Maksumić.

Pripadati ummetu Muhameda a.s., koji broji milijarde stanovnika, istaknuo je ef. Maksumić, je velika stvar, jer pripadati ummetu podrazumijeva nadilaženje partikularnosti i razumijevanje zbilje u univerzalnim porukama, sadržanim u islamskoj maksimi, kelime i šehadetu, odnosno posvjedočenju vjere u jednog Boga i slijeđenju Muhameda a.s.

Foto: Bljesak.info / Detalj s centralne svečanosti

Glavnu mevludsku poruku okupljenim vjernicima uputio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, osvrnuvši se posebno na značaj, ulogu i sudbinu mostarskih džamija kroz minula vremena, posebno njihovo rušenje u vrijeme socijalizma i posljednjoj agresiji, nakon čega su skoro sve obnovljene i zablistale još ljepšim sjajem u svojoj arhitektonskoj i stvarnoj, suštinskoj funkciji.

"Sinan-pašina džamija je veliki simbol ovoga grada. Ovo je najstarija mostarska džamija i ove godine navršilo se točno 70 godina kako su je do temelja sravnili. Naše džamije, u našem Mostaru, su simboli našeg postojanja i našeg identiteta. Obnovili smo ih da se ovaj usnuli grad uzdigne, jer je ovaj grad bio od svog postanka grad džamija, dina, islamske kulture i civilizacije, grad učenosti, znamenitih ljudi. I zato sam sretan što je ova Božja kuća, ovo mjesto sedžde, okupilo večeras veliki broj vjernika iz svih mostarskih džemata", kazao je muftija.

"Džamija nije samo građevina, džamija to je identitet, srčika i bit čovjeka kao individue, kao Božjega stvorenja", protumačio je muftija upozorivši kako se nikada više ne smije dozvoliti njihovo rušenje i kako se svaki nasrtaj na njih treba na vrijeme prepoznati i prevenirati.

Foto: Bljesak.info / Detalj s centralne svečanosti

Pojašnjavajući poruke islama o bratskim osjećanjima i zajedništvu muftija je još jednom naglasio da ezan, učenje Kur'ana, zajedničko obavljanje namaza, pa i učenje mevluda, pored onih ibadetskih koristi, istodobno imaju funkciju stalnog povezivanja, međusobnog razumijevanja i objedinjavanja ljudi.

Za sam događaj obilježavanja mevluda, muftija je ocijenio kako se radi o mubarek događaju jer se u njemu prepoznaju obrisi ljekovitog svjetla vjere i nade, pogotovo zbog toga što se u ovom vremenu sve više nameće beznađe i apatija.

Tijekom programa direktorica Pedagoškog zavoda Mostar dr. Enisa Gološ je proglasila najbolje literarne radove učenika i studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' pristigle na natječaj Fondacije Daru-l-ilm, Pedagoškog zavoda i Medžlisa IZ-e Mostar o temi 'Muhamed a.s. – čovjek kojeg treba voljeti'.

Prema ocjeni komisije u sastavu: mr. Nusret Omerika, Šefik ef. Čavčić i Hasan Eminović za najbolji rad, nagrađen sa 200 KM odabrala je rad Haruna Šunje učenika II Gimnazije Mostar. Druga nagrada i 150 KM pripala je učenici II Gimanzije Amili Tucović, dok je treća nagrada i 100 KM preuzela učenica Karađoz-begove medrese Dženita Biserović.

Kopirati
Drag cursor here to close