Centralna svečanost u Stocu

Muftija Dedović: Udružimo različitosti da nam budu prednost

Na kraju je kazao kako su svima u Bosni i Hercegovini potrebni mir, sigurnost, ljubav i poštovanje čovjeku – građaninu ove zemlje.
Kultura / Vjera | 04. 06. 2019. u 07:46 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u utorak ujutro u Stocu. U prepunoj džamiji bajramsku hutbu je održao i Bajram namaz predvodio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Na ovaj način u ovom mubarek bajramskom jutru naglašen je značaj i uloga Sultan-Selimove (Careve) džamije u proteklih pet stotina godina njenog postojanja.

Klanjanje Bajram namaza samo je jedan u nizu kulturno vjerskih događaja kojima će Islamska zajednica obilježiti ovaj značajan jubilej.

"Ta povijest obavezuje, podsjeća i motivira nas da budemo ustrajni u čuvanju emaneta vjere, grada, tradicije i naših običaja. Podsjećamo se da je 1519. godine izgrađena ova džamija da služi muslimanima kao rasadnik islamske vjere, prosvjete, pismenosti i kulture. Riječ je o pet stotina godina institucionalnog tumačenja islama u ovome gradu", naglasio je muftija Dedović.

Foto: Muftijstvo mostarsko / Detalj sa Bajram namaza u Stocu

"Čuvajmo to, jer time čuvamo red i poredak među nama i u našoj zajednici. Učvrstimo naše džemate. Poštujmo red, prihvatajmo jedni druge. Ne razilazimo se. Prevazilazimo podjele po bilo kojoj osnovi među nama. Nas ovdje zajednička sudbina života obavezuje da budemo posvećeni jednome cilju. Taj cilj je da budemo zreo politički narod koji svoju sudbinu drži u svojim rukama. Zato je važno da iskazujemo sve oblike međusobne solidarnosti, zajedništva i razumijevanja", rekao je muftija.

Istaknuvši da su bosanskohercegovačkom društvu potrebne promjene u okruženju koje sve više ne mari za prave vrijednosti, krši Božje propise i svodi vjeru na formalizam muftija je pozvao okupljene vjernike da istrajavaju na istini i dobroti.

On se osvrnuo i na bitnost njegovanja ljubavi prema rodnom zavičaju i kućnom pragu. "Zemlja nam je važna, grunt nam je bitan, treba to s generacije na generaciju prenositi, i utvrđivati ga u svakoj prilici. Rodna zemlja treba čovjeka, a čovjek treba zemlju. Njeni plodovi i mirisi nigdje nisu kao kod kuće sočni i pitomi", naglasio je.

Foto: Muftijstvo mostarsko / Detalj sa Bajram namaza u Stocu

Na kraju je kazao kako su svima u Bosni i Hercegovini potrebni mir, sigurnost, ljubav i poštovanje čovjeku – građaninu ove zemlje.

"Svi ljudi i narodi ove zemlje trebaju biti okupljeni oko tih vrijednosti. Dominacija jednih nad drugima, segregacija i isključivost ne mogu biti koncepti na kojima se gradi ova, od pamtivjeka, slobodna i po različitostima prepoznatljiva europska zemlja. Udružimo te različitosti, nek one budu prednost. Ima u njima dovoljno snage i mudrosti da ova zemlja i ovo naše bosanskohercegovačko društvo krenu naprijed. Svima je to u interesu", u bajramskoj hutbi održanoj u Stocu poručio je muftija Dedović.

Kopirati
Drag cursor here to close